Kines bevisste miljøvalg

VELGER MILJØ: Kine L. Reiersen som står på 5. plass på Stortingslista til Venstre i Hedmark, har gjort en stor miljøsatsing på hjemmebane med solceller på taket og vannbåren varmepumpe.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**


Venstre-politikeren smiler som en sol når Ringsaker Blad møter henne i Ekreskrenten i Moelv. I løpet av en måned har hun fått i hus et framtidsrettet og miljøvennlig anlegg.
— Jeg har alltid hatt et sterkt miljøengasjement. Vi kan alle gjøre noe for miljøet, ved å ta miljøvalg. Nå har jeg sjøl fått litt bedre samvittighet, samtidig som jeg håper å kunne inspirere andre, sier Kine.
Investeringen er et solcelleanlegg på taket kombinert med luft-til-vann-pumpe for vannbårent anlegg. Prisen ligger et sted mellom 100.000 og 150.000 kroner. I huset som ble bygd i 2009, var det lagt til rette for vannbåren varme.
— Det fine med dette anlegget er at vi også dokumenterer hvor mye strøm hun sparer, sier prosjektleder Geir Jarle Andersen i firmaet Arve Hagen. Han har et tilsvarende anlegg hjemme hos seg selv. Hele tiden kan man følge med på energiproduksjon og forbruk.

— Kjempespennende
— Dette er kjempespennende. Nå vet jeg at jeg varmer opp huset riktig, og har ingen dårlig samvittighet hvis jeg øker romtemperaturen litt, sier Kine. Hun regner med å spare 15.000 kroner årlig i forhold til hva det ville ha kostet å varme opp huset med elektrisitet. Miljøinvesteringens kostnad i kroner, regner hun med å ha spart inn i løpet av ti år.
— For min del er dette en prosess som har modnet over tid. Jeg har alltid syntes at solenergi er forlokkende, og når jeg da kunne få til en kombiløsning tro jeg til, sier Kine. Hun er klar til å ta imot folk som er interessert i å se nærmere på hennes miljøsatsing.
— Jeg har savnet stimuli fra myndighetene slik at vanlig folk kan gjør noe med hjemmet sitt, forteller hun. Geir Andersen har hjulpet henne med å søke tilskudd fra Enova, og hun har fått støtte for tre av tiltakene for til sammen 24.000 kroner.

Nye krav
— I 2020 er kravet fra myndighetene at alle oljefyrer skal ut, sier Geir Jarle Andersen og legger til:
— Alle som har radiatoranlegg kan også bruke vannbåren varme.
Firmaet Arve Hagen har montert 400 varmepumpeanlegg. De registrerer med glede at flere og flere kunder er miljøbevisste. Firmaet er også bevisst på sine miljøvalg, derfor har de nå tatt avgjørelsen om å kjøpe en hybridbil.

Kines bevisste miljøvalg

Foto: Jan Rune Bakkelund, Østledningen

Saken er fra Rinsaker Blad og kan finnes her.

(BR)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**