Færre frafall med eleven i sentrum

I dag er frafallet i videregående en av de største utfordringene i norsk skole. Det ligger på hele 30 %. Venstre har som mål at minst 90 % skal fullføre og bestå videregående opplæring. Vi vil sette inn støttetiltak for elever i risikosonen mye raskere enn det gjøres i dag. Vi ønsker også å gi statsstøtte til prosjekter som Arbeidsinstituttet i Buskerud og til Pøbelprosjektet siden disse jobber svært godt med ungdom som har droppet ut av utdanningsløpet eller står i fare for å gjøre det, skriver stortingskandidat Rebekka Borsch.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

 Rebekka Borsch - Stortingskandidat for Buskerud Venstre

Rebekka Borsch – Stortingskandidat for Buskerud Venstre
Foto: Tove Hofstad

Venstre ønsker å etablere rådgiverteam med kompetanse innen spesialpedagogikk, psykologi og yrkesveiledning i alle kommuner.
Kvalitet og kompetanse i rådgivningstjenesten er viktig for å bidra til å sikre at elever velger riktig opplæringsløp, fullfører og består. En bedret yrkesveiledning kan være avgjørende for å redusere frafall som følge av feilvalg. I tillegg slutter mange elever på skolen på grunn av for eksempel psykiske problemer. Derfor er det er viktig at skolene har gode støttetjenester for elever som trenger annen type hjelp enn det læreren kan gi. Venstre vil ha 1.000 nye helsesøstre og et lavterskel psykologtilbud i kommunehelsetjenesten.

Den største delen av frafallet i skolen er blant elevene som går på yrkesfag.
Dette er en av flere grunner til at Venstre vil styrke yrkesfagene. Flere ungdommer må få et realistisk møte med arbeidslivet, arbeidslivet må stimuleres til å ta inn flere lærlinger og lærekandidater, og det må bli slik at en yrkesfaglig utdanning gir studiekompetanse til flere studier. For å skape flere lærlingeplasser vil Venstre iverksette et sett av virkemidler: arbeidsgiveravgiften på lærlinger må fjernes, lærlingtilskuddet må økes med 5.000 kroner per år i fire år og det offentlige må ta sin del av ansvaret og etablere minst 1.000 flere lærlingeplasser i statlige virksomheter.

Venstre vil også gi elevene et undervisningsopplegg som er mer relevant for den yrkesutdanningen de har valgt. Større valgfrihet er avgjørende. Vi vil gjøre det mulig for eleven å starte ute i bedrift og ta teorien senere. Vi vil også legge til rette for en mer praktisk opplæring i ungdomsskolen, gjennom praksisretting av undervisningsfagene og lokal frihet til å etablere valgfag. Skal vi lykkes med å redusere frafallet må vi gjøre dagens regelverk mer fleksibelt slik at det blir mulig å finne gode, lokale løsninger.

Studenter, høgskole, universitet, studier

Foto: Microsoft

Studenter, høgskole, universitet, studier
For Venstre er det viktig at alle elever blir sett i skolen og får oppleve reell tilpasset opplæring. Noen ganger kan man få inntrykk av at målet med skolen er at alle skal lære det samme — samtidig og på samme måte. Venstre vil ha en friere skole. Norsk skole blir ikke bedre ved enda mer sentral styring. Vi vil åpne opp skolen for nye tanker og arbeidsmetode. Bedre lærere og større valgfrihet i egen opplæring er svært viktig for at elevene skal oppleve en skole som er til for nettopp dem. Venstre vil ha en sterkere satsing på skole. En skole med dyktige og motiverte lærere som setter eleven i sentrum — det er å ta frafallet på alvor.

Rebekka Borsch, stortingskandidat Buskerud Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**