Tror ikke på firepartiregjering

En flertallsregjering med KrF, Venstre, Høyre og Frp kan være skadelig for demokratiet og den politiske debatten, mener Venstre-nestleder.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**

Terje Breivik

Foto: Bård Ek

Meningsmålingene tyder på at Terje Breiviks Venstre og resten av partiene på ikke-sosialistisk side kan forberede seg på regjeringsforhandlinger etter mandagens valg.

Der kan fort Breivik ende opp med en plass rundt bordet.

—Eneste person som helt sikkert sitter der fra oss er partilederen. Men den som er tenkt å være parlamentarisk leder i Stortinget vil nok ha en plass der også. Den personen blir viktig, spesielt om det blir en mindretallsregjering, sier han til BT hjemme på tunet i Ulvik.

Ikke sammen med Frp
—Hvordan ser du på mulighetene for å regjere med Frp?

—Det ser jeg på som lite sannsynlig, svarer han, og trekker en sammenligning med dagens rødgrønne regjering som han mener er skrekkeksempelet:

—En flertallsregjering satt sammen av så ulike parti vil bruke uforholdsmessig mye tid for å bli enige internt på kammerset før de sender saker videre til Stortinget. En mindretallsregjering er bedre for debatten og for demokratiet, slår Breivik fast.

En regjering bestående av H, KrF og V mener han vil ha et likere utgangspunkt, og dermed ha større muligheter til å gjennomføre reformer. For eksempel skattereformer gjennom støtte fra høyre, og sosiale reformer gjennom støtte fra venstre.

Tar rollen han tilbys
Terje Breivik vedgår selv at han er i en posisjon der han må være forberedt på å ta de rollene som partiet tilbyr ham. Det være seg ministerplass eller parlamentarisk leder i Stortinget.

—Jeg må innrømme at oppgaven som parlamentarisk leder under en mindretallsregjering er noe som tiltaler meg. Men slike ting som dette er det komplett umulig å si noe om på forhånd. Det er ingen som har snakket om dette.

Tror ikke på alle
Fremgangen på meningsmålingene til tross, den store retningsendringen i Venstre siden braknederlaget i 2009 har ikke skjedd, mener nestlederen. Han påpeker at målet sist gang også var en ny, borgerlig regjering. Men Frp-motstanden deres var betydelig sterkere.

— Tilbakemeldingene vi fikk i ettertid var at vi var dem som sa nei til alt. I år går vi til valg med samme regjeringsstandpunkt som sist. Men vi er villige til å diskutere med alle for å få til en endring.

Økonomisk ansvarlighet og klimaspørsmålet er sakene han mener skiller dem tydelig fra Fremskrittspartiet, og trekker frem spørsmålet om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

— Det er en av de sakene som vil sitte utrolig langt inne for Venstre. Uansett om vi sitter i en blågrønn regjering eller om vi skal gi støtte til en blåblå.

På siste BT-måling er Hordalandsmandatet til Breivik sikrere enn på lenge med 6,3 prosent. På nettsiden Poll of polls, som samler alle målingene landet over, ligger partiet et stykke oppe på femtallet.

Annen strategi denne gang
Venstre-nestlederen tror han har funnet suksessformelen i valgkampen: Gjøre alt annerledes enn det Lars Sponheim gjorde.

— Jeg må ta betydelig skyld for det som skjedde i 2009. Den strategien la vi i fellesskap, og det slo hardt tilbake på oss, sier Breivik, og tenker på valgresultatet som sendte daværende partileder Lars Sponheim ut av Stortinget, og Venstre under sperregrensen.

— Den gangen var det ingen som tenkte tanken på sperregrensen, sier Breivik.

Les hele saken på side 12 i Bergens Tidende lørdag 7. september.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**