Kommunesammenslåing må lønne seg

Hvordan kan vi begrunne en sammenslåing av kommunene våre dersom summen totalt sett blir at vi får mindre å rutte med? Mindre penger for å gi gode tjenester til innbyggerne våre?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**


Den vet best hvor skoen trykker. En kommunereform er en desentraliseringsreform og resultatet bør bli nye, færre og sterkere kommuner. Større kommuner må til for å flytte flere tjenester fra forvaltningsnivåene over oss ned på kommunenivå – nærmere innbyggeren. Det skal ikke bli større avstand mellom folk og makt, men motsatt!

Hva skal til for at vi frivillig vil gå inn i nye kommunestrukturer? I dag har vi et system som premierer kommuner som IKKE vil slå seg sammen. Det kan umulig være noen god idè dersom vi ønsker mer robuste kommuner og mer makt i flere saker lokalt! Noe må gjøres for at det skal bli mer attraktivt å slå seg sammen.

Er det ikke rart at det ikke lønner seg med kommunesammenslåing i dag, med mindre administrasjon og færre kommunale rådhus å drifte? Småkommunetilskuddet fra Staten gjør at kommunene taper når de slår seg sammen med andre. Skal vi få til en frivillig prosess, må dette inntektssystemet endres slik kommunene ikke taper på en omstilling, men snarere får god uttelling og mer penger i kassa om de dra i gang en omstilling til det beste for tjenestene og innbyggerne.

Hvorfor større kommuner? Hvordan kan vi tiltrekke oss flere nye innbyggere? Større kommuner vil kunne påvirke attraktiviteten til Valdres. Det er svært mye «one man show» i kommunesektoren. En desentralisert kommunestruktur med mange små fagmiljø og administrasjoner der fagstillingene gjerne er deltidsstillinger, tiltrekker seg ikke nødvendigvis de beste. De fleste fagfolk, og spesielt de yngste, ønsker pulserende, oppdaterte og attraktive fagmiljø. Sterke fagmiljø gir i den store sammenhengen mer spesialisering lokalt, økt kvalitet og mindre sårbarhet i tjenestetilbudet.

Kommunen må ha kapasitet til å sette folk først. Er ikke kommunenes hovedoppgave å gi innbyggerne en best mulig tjeneste? Sterke fagmiljø vil gjøre kommunene våre mer robuste og bedre i stand til å yte gode og sammensatte tjenester på mange områder.

Med de reformene man kan se konturene av, vil det være viktig for kommunene å sitte i framsetet når nye oppgaver skal fordeles. Flere fylkeskommunale og statlige oppgaver bør legges til Valdres kommune. Valdres vil da for eksempel kunne få ressurser og ansvar for sin egen videregående skole og distriktsmedisinske senter og få økt ansvar og kompetanse for forvaltningen av areal og transport. Det gir mer makt til vårt eget lokaldemokrati som vil håndtere prioriteringer og beslutninger i disse sakene. I Oslo er til sammenligning bystyret ansvarlig for hele det 13-årige skoleløpet, ikke bare grunnskolen som andre kommuner. Det vil vi kunne klare like godt i Valdres.

NIVI har jobbet ut fra kriterier om at hver kommune skal ha minst 10.000 innbyggere og et klart regionsenter. Om vi skal ha 105 eller 200 kommuner i Norge, er ennå et åpent spørsmål. Stortinget må tørre å lage klare grenser og gi oss god tid til å tilpasse oss en kommunestruktur anno 2017 og ikke anno 1960. Det er ikke snakk om at noen skal sitte i Oslo og tegne kart. Antallet kommuner og hvor de nye kommunegrensene skal trekkes, kan vi faktisk være med på å definere — om vi vil og er på banen. Jeg tror på «frivillig tvang» med de rette betingelsene. Om vi skal sitte i hver vår kommune og bli enige om hvor rådhuset skal ligge, er jeg redd vi aldri blir ferdige.

For Venstre er målet med en kommunereform å få sterke og robuste kommuner som har ressurser til å tilby de tjenestene innbyggerne trenger. Det er tre viktige argumenter: Økonomi, velferd og demokrati. En gevinst for kommuneøkonomien og mer penger til operative tjenester til meg og deg som innbyggere i Valdres, er helt klart noe av fundamentet for å lykkes med dette.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**