Sande Venstres valgprogram – Økonomi

Foto: Chris-Håvard Berge (CC BY-NC 2.0), https://flic.kr/p/7ifJik

Venstre vil føre en ansvarlig økonomisk politikk i Sande. Det er store økonomiske utfordringer i kommunen. Sande kommune trenger en ny kurs for å sikre en langsiktig og god økonomi.

Kommunen er i en fase der vi gjennom mange år har forsømt vedlikehold av bygg og i stedet måttet gjennomføre store investeringer når bygninger har forfalt. Som følge av befolkningsveksten har kommunen måttet investere i ny infrastruktur. Befolkningsvekst øker behovet for alt fra barnehager til gravlunder. Dette har medført en stor økning i finanskostnader, og kutt i tjenesteproduksjon. Denne kursen må snus.

Bygging ved offentlig-privat samarbeid (OPS) kan være en løsning for å sikre bygg av høy kvalitet med avtalefestet vedlikehold til en gunstig pris for kommunen. OPS åpner for innovasjon og effektivisering ved at det tidlig kan velges løsninger som gir besparelser på sikt, både i utforming av bygget, drift og vedlikehold, samt på gjennomføring. Når livssykluskostnader er viktige for både oppdragsgiver og leverandør blir resultatet bygg av høy kvalitet. OPS bør vurderes i hvert enkelt utbyggingsprosjekt av noe størrelse.

Venstre har lenge tatt til ordet for at kommunen må få oversikt over behovet for investeringer i et større tidsperspektiv enn den fireårige handlingsplanen. Ved å vite når og hvor investeringer må gjøres, kan kommunen planlegge for kommende utgifter. En god oversikt over fremtidig investeringsbehov er avgjørende for en trygg økonomisk styring.

Kommunen må stadig søke forbedring og effektivisering av kommunen. Kommunen bør bli en foregangskommune innen kontinuerlig forbedring. Omstillingen på Sandetun har bevist at kommunen må bedre sin kompetanse for fremtidige omstillinger. En dårlig gjennomført omstilling er svært alvorlig og fører til slitasje på ansatte, dårligere økonomisk måloppnåelse og lavere kvalitet på tjenester. Venstre ønsker at Sande kommune skal være best på involvering av ansatte i omstillingsprosesser. Det er ansatte som sitter på nøkkelen til å finne nye og bedre måter å organisere arbeidet på.

Den manglende langsiktige økonomiske planleggingen i Sande har medført at eiendomsskatt er blitt innført. Eiendomsskatt er en usosial skatt som ikke tar hensyn til innbyggernes økonomiske situasjon. Eiendomsskatten går ikke over skatteseddelen og tar følgelig ikke hensyn til livssituasjonen til den enkelte. Når eiendomsskatt først er innført er det et krevende arbeid å fjerne den. Risikoen er at de nye inntektene utsetter nødvendige effektiviseringer og kutt. Venstre vil fjerne eiendomsskatten så fort som mulig.

Det finnes en rekke nasjonale støtte- og prøveordninger som kan gi kommunen en bedre økonomi. Disse bør utnyttes i større grad enn i dag. Det finnes også en rekke potensielle inntektsmuligheter for kommunen. Norge som nasjon står overfor et skifte innen energiproduksjon. Venstre mener at selv om det ikke er en kommunal kjerneoppgave bør det utredes om kommunen skal investere i grønn energi. Investeringer i grønn energiproduksjon kan være et aktuelt virkemiddel for å øke kommunens inntekter samtidig som positive ringvirkninger som kraftige kutt i klimagassutslippene.

Venstre vil:

  • Avskaffe eiendomsskatten
  • Prioritere vedlikehold for å begrense investeringsbehovet fremover
  • Kartlegge og analysere behovet for kommunale tjenester i fremtiden slik at det blir mulig å planlegge kommunens langsiktige økonomi
  • Kartlegge kommunens investeringsbehov i et 10, 15 og 20 års perspektiv
  • Bruke OPS som modell for å realisere investeringsprosjekter der det er lønnsomt
  • Gjøre Sande til en foregangskommune i omstillingsprosesser
  • Være best på involvering av ansatte ved omstillinger
  • Være på offensiven når det gjelder nasjonale støtte- og prøveprosjekter
  • Utrede mulighetene for grønn energi i kommunen
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**