En stor dag for næringslivet i Stavanger-regionen

Wikimedia commons

IT-giganter som Facebook og Apple har vraket Norge på grunn av vår høye elavgift. I revidert budsjett varslet regjeringen tirsdag at elavgiften for store datasentre senkes til 0,45 øre per kilowattime fra 1. januar 2016. En stor dag for næringslivet i Stavanger-regionen, sier politisk nestleder Jan Erik Søndeland.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Elavgiften senkes ikke før til nyttår, men det viktigste er signalet dette gir. Kundene våre får en betydelig effekt og sparer i gjennomsnitt 12 prosent i kostnader, forteller Knut Molaug i Green Mountain. Kraftfylkene Rogaland og Agder er perfekte steder for den voksende næringen..

Jan Erik Søndeland, Nestleder Stavanger Venstre

Jan Erik Søndeland

Jan Erik Søndeland er politisk nestleder i Stavanger Venstre og mener det er regjeringens støttepartier som skal ha størsteparten av æren.

– Dette er en stor dag for Rogaland og hele IT-Norge. I Stavanger er det kunder som banker på døra. Vi har ikke tid til å vente, derfor er det veldig kjekt at det skjer. Jeg hadde nesten ikke trodd at elavgiften skulle bli senket så raskt. Dette er et godt eksempel på hvordan dagens regjering får noe gjort der den forrige kunne bruke flere stortingsperioder, sier Søndeland.

Et godt eksempel på hvordan dagens regjering får noe gjort der den forrige kunne bruke flere stortingsperioder

I Ryfylke skal det strekkes strømkabel til England, og kommunene presser på for at Statkraft skal legges fiber samtidig. Ifølge Venstres Søndeland tilbyr firmaet Tampnet i Jåttåvågen allerede en annen konkurrerende løsning. Selskapet leverer internett og fiber til over 200 plattformer i Nordsjøen.

Når det lynraske nettet kombineres med lav elavgift, har Rogaland et ledende IT-produkt som ikke kan matches andre steder i Norge.

– Tampnet har nylig oppgradert sine linjer England og kan dermed tilby lynrask forbindelse til Londonbørsen. For vanlige bedrifter betyr det ikke noe om overføringshastigheten er 10 eller 30 millisekunder, men for bank, finans, trading og shipping kan hvert millisekund være verd millioner og milliarder. Når dette lynraske nettet kombineres med lav elavgift, så har vi i Rogaland et ledende IT-produkt som kan lokke nye IT-giganter til regionen. Dette vil også være meget interessant for bank- og finanssektoren. Nå kan vi tilby uslåelige rammevilkår i form av nærmest direkte link til for eksempel Londonbørsen og billig fornybar datakraft. Det samme produktet har de ikke i Oslo, Bergen eller Trondheim, sier Søndeland, og viser til at dette kan bety nye arbeidsplasser for regionen i tiden fremover.

I dag går all norsk datatrafikk via Sverige og overvåkes av USA.

– Med direktelinjen til England slipper man at informasjonen snappes opp på veien. Tampnet har god kapasitet i nettet. Hvis hele Green Mountain-anlegget på Rennesøy fylles opp, så har de fremdeles plass til ni like store anlegg før linjene trenger en oppgradering. Så store er dimensjonene, sier Søndeland.

Også Bellona jubler for redusert elavgift.

– Å tilrettelegge for vekst i ny datasenterindustri, er en konkretisering av hva «grønn vekst» betyr. Regjeringen gjør her et viktig grep for å styrke Norges posisjon i konkurransen mot våre nordiske naboland, sier fagsjef i Bellona, Hallstein Havåg, i en pressemelding.

Bellona mener at Norge må få bedre infrastruktur på bredbåndsfiber for å konkurrere med de andre nordiske landene, som så langt har stukket av med de store, internasjonale etableringene.

– Datasenterindustrien er i sterk vekst globalt. Om fem år ventes den å slippe ut mer CO2 enn verdens samlede flytrafikk, fordi den er så energikrevende. Å tilrettelegge for ny datasenterindustri i Norge, basert på ren kraft, er derfor både god næringspolitikk og god klimapolitikk, ifølge Bellona.

Les hele artikkelen på Aftenbladets nettsider.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**