Om støtte til kultur og idrett i Halden

Foto: Jo Straube

Det blir fra tid til annen hevdet at kommunen ikke lenger er en aktiv aktør på kulturfeltet, at kommunen ikke lenger bidrar med penger til «noe innen kultur og idrett» og at hele sektoren nå er blitt overlatt til bankene og andre private aktører å finansiere. Det er feil.

La oss starte med det som er riktig: Kultur- og idrettsbudsjettet er siden 2012 redusert med om lag 5 millioner kroner. Det har vært nødvendig for å sikre fortsatt gode helse- og skoletilbud i Halden.

Disse 5 millionene fordeler seg cirka slik:

1) Det har vært kuttet årsverk i kulturadministrasjonen for ca. 1 mill. kroner. Dette har vært gjort for å prioritere drift av bibliotek, kulturskole og ungdomsklubb, samt støtte til frivillige lag og organisasjoner.

2) Brygga kultursal går nå i retning overskudd/ balanse i stedet for å bli subsidiert med om lag 1 mill. kroner i året. Dette er fordi vi nå har et tilbud i kultursalen som drar flere publikum. Flere får et kulturtilbud og kommunen får færre utgifter. Det er positivt.

3) Kultursektoren har de siste 8–9 år, i motsetning til resten av kommunen, brukt mindre enn budsjettert. Det gjelder særlig på innkjøpssiden, men også noen vakanser. I tillegg er det færre søknader på en del støtteordninger enn det har vært budsjettert med. Budsjettene er nå blitt tilpasset dette. Det utgjør ca. 1,5 mill. kroner.

4) Den siste halvannen millionen er spart inn ved å ta flere små kutt i sektoren. Det kjøpes inn litt færre aviser og bøker på biblioteket. Det har vi gjort fordi gode åpningstider er det viktigste for å gjøre tilbudet tilgjengelig til publikum. Det er kuttet litt i støtte til lag, foreninger, organisasjoner, blant annet ved å gi flere kultur- og idrettstilbud like støttevilkår.

Det som er feil er at «hele sektoren» nå er overgitt til velvilje fra banker og andre aktører. For det første: Det er ikke noe nytt. Vi hadde for eksempel ikke hatt black box/ Sparebanksalen i Konservativen eller teknisk utstyr i Brygga kultursal om det ikke var for bankene. Begge deler er gjort før denne kommunestyreperioden. Viktige insisteringer for byen der det private og det offentlige har gått sammen om å få til gode arenaer og gode tilbud innen kultur og idrett. Det er positivt og bør fortsette, slik det har vært i mange – mange år.

Bankene har også alltid gitt støtte til investeringer og arrangementer i kultur- og idrettssektoren i Halden. Det har alltid vært sånn at de som har sendt søknader til kommunen, også har budsjettert med støtte fra bankene. Det er naturlig, og det er som sagt svært positivt.

Halden kommune har brukt til sammen 1,1 millioner kroner på støtte til arrangementer i år. Det er noe høyere enn de siste årene pga. byjubileet. Det er med på å bidra til et godt kulturtilbud, men det har aldri vært med på å legge hele grunnlaget for kulturtilbudet. Private aktører, kulturarrangørene selv og ikke minst oss i publikum har alltid vært hovedkilden til inntekter. Det var det før, og det vil det også være framover.

Per Magnus Finnanger Sandsmark (V)

Leder, Hovedutvalg for Kultir, Idrett og Mangfold

Innlegget ble trykt i Halden Arbeiderblad 13. juli og finne også på HA+ på nett:

Om støtte til kultur og idrett

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**