Høyre og Ap vil forhandle om Bryggen

Foto og grafikk: Nils Eivind Horneland

Verken Martin Smith-Sivertsen (H) eller Harald Schjelderup (Ap) vil gravlegge Bryggen-alternativet. Nå kaller de det et forhandlingsspørsmål.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

– Denne saken er jo en av mange saker det skal forhandles om etter valget. Da vil ikke jeg gi noen garantier om noen slike saker. Det vil være en forhandling, sier Martin Smith-Sivertsen.

– Jeg regner med at alle partier unntatt Frp er opptatt av å bygge bybane til Åsane. Da bør ingen partier stille noe ultimatum i neste periode, fortsetter Harald Schjelderup.

Dermed avviser de ikke spådommene fra valgekspertene Frank Aarebrot og Johan Giertsen, som i denne ukens utgave av BT-podkasten 36,9 spår at Høyre eller Ap kommer til å gi etter for KrF og Venstres krav om bybane over Bryggen.

«Skal Høyre få sin fjerde periode, så må KrF og Venstre være med i et slikt flertall, og da må de gi konsesjoner. Og der er Bybanen den mest nærliggende, viktige, store saken, som Høyre kan gi innrømmelse på … Jeg vil tro Høyre vil prioritere makt i fire år fremfor en enkelt sak,» sa Giertsen.

Han fikk full støtte i sin analyse av Frank Aarebrot.

«Det er det som er så velsignet med Høyre og Ap. De vil som regel prioritere makt. Og det er noe ærlig over det.»

Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen vil ikke svar på hva han vil prioritere i valget mellom makt og trasévalg.

– Begge deler er viktig for oss. Det som avgjør dette er valgresultatet. Men vi mener det ikke er fremtidsrettet å ha banen over Bryggen.

– Meningsmålingen viser at 70 prosent av bergenserne ikke ønsker bybane over Bryggen. Hvorfor kan ikke du love disse velgerne at de vil bli hørt i denne saken?

– Vi står knallhardt på vårt program. En stemme til Høyre er en stemme mot bybane over Bryggen.

– Men hva gjør dere hvis dere må velge mellom byrådsmakt og bybane?

– Det blir bare spekulasjoner.

Har respekt for KrF og Venstre
Ifølge Giertsen og Aarebrot er bybanesaken trolig den eneste som kan lokke KrF og Venstre i Bergen til å forlate den borgerlige siden.

«Det hadde vært ærlig av Ap å snu før valget,» sier Frank Aarebrot.

Aps byrådslederkandidat Harald Schjelderup vil ikke svare på hva som viktigst for Ap av byrådsmakt eller hindre bybane på Bryggen.

– Det høres ut som det bare er én sak som er viktig. Det går ikke an å redusere diskusjonen til én enkelt sak. Det er mange saker som kan være gjenstand for forhandlinger. Bybanesaken er bare en av mange viktige saker, sier Schjelderup.

– Betyr det av hvis dere får innrømmelser i andre saker, så kan dere gi dere i denne saken?

– Jeg har respekt for at KrF og Venstre ønsker en annen løsning, sier Schjelderup.

Like stor velvilje var det ikke i partiet da Aps bystyrerepresentant Pål Hafstad Thorsen i oktober i fjor foreslo å åpne for bybane over Bryggen i bytte mot byrådsmakt. Han ble buet ut av flere i Aps representantskap, og forslaget fikk aldri tilslutning fra flertallet.

Vil forhandle etter valget
Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen har flere ganger tidligere uttalt at bybane over Bryggen ikke er aktuelt.

«Slik jeg ser det er alternativet over bryggen helt dødt. Når vi nå prioriterer Fyllingsdalen, har vi mulighet til å se nærmere på både trasé og konsept for banen til Åsane,» uttalte han til mediene i fjor høst.

– Et forhandlingsspørsmål kan vel ikke være dødt?

– Jeg tror at en må ta utgangspunkt i hva det store flertallet mener i denne saken. Det handler om å få penger fra nasjonalt hold, sier Smith-Sivertsen.

– Bryggen er jo et billigere alternativ enn tunnel, og dermed er det vel også det letteste alternativet å få midler til?

– Jeg kan ikke svare presist på kostnaden på de ulike alternativene, sier Smith-Sivertsen.

– Venstres toppkandidat Erlend Horn sier at Bybanen er den viktigste saken for dem?

– Forhandlingene må vi ta når vi forhandler.

Bryggen ikke viktigst for H/Ap
BTs valgekspert Johan Giertsen tror at det å vinne makten i Bergen har for stor rikspolitisk betydning til at et traséspørsmål på Bryggen kan få forkjørsrett.

«Høyre og Ap ønsker samarbeid med KrF og Venstre etter stortingsvalget i 2017. Da vil samarbeidsforholdet i de store byene være en viktig temperaturmåler. Bergen Høyre må prioritere borgerlig samarbeid, også med tanke på at statsministeren kommer fra Bergen, og da er en av sakene de må gi seg på Bybane,» mener Giertsen.

Schjelderup vil ikke svare på disse påstandene.

– Men alle vet at denne saken ikke vil bli avklart i valgkampen.

– Vil den bli viktig for dere i valgkampen?

– Ja, men det aller viktigste er at vi får bygget bybane til alle bydeler. Det er synd om en så overordnet viktig sak for Bergen blir redusert til krangling om en kilometer trasè i sentrum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**