Vedtak om samarbeid i kommunestyret etter valget

Styret i Eidsvoll Venstre ønsker å få gjennomslag for Venstres politikk gjennom et politisk samarbeid. Dette samarbeidet bør bygge på en offentlig tilgjengelig politisk avtale. Eidsvoll Venstre har derfor vedtatt følgende utgangspunkt for forhandlingene etter valget;
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

1. Venstre vil forhandle ut fra styrke ved valget

Eidsvoll Venstres mål er gjennomslag for Venstres politikk. Den beste måten å gjøre dette på er gjennom et gjensidig forpliktende politisk samarbeid med andre partier. Utgangspunktet for å få gjennom mest mulig av Venstres politikk i et slikt samarbeid er den styrken velgerne gir Venstre gjennom oppslutning i kommunevalget.

2. Venstre ønsker avtale om forpliktende politisk samarbeid om en ny kurs for Eidsvoll

Å oppnå posisjoner i folkevalgte råd og utvalg uten samtidig å få politisk gjennomslag er ikke noe poeng i seg selv. Venstres utgangspunkt for å forhandle om fordeling av plasser i råd og utvalg er at det foreligger et politisk grunnlag for samarbeidet. Hvis en politisk avtale inngås skal innholdet gjøres offentlig kjent.

3. Arbeiderpartiet trenger en pause fra makten i Eidsvoll

Det er et selvstendig mål for Eidsvoll Venstre å gi Arbeiderpartiet en pause fra makten i Eidsvoll. Arbeiderpartiet har vært det dominerende partiet i Eidsvoll i svært mange år, og dermed både hatt maktposisjoner og politisk makt. En så dominerende posisjon over så lang tid er uheldig i seg selv, både for de styrende og de styrte. Det vil være sunt både for utviklingen i Eidsvoll og for lokaldemokratiet og den offentlige debatten om Arbeiderpartiet havner i opposisjon.

Hvis det ikke er mulig å få til et forpliktende politisk samarbeid med andre partier vil Venstre jobbe for et valgteknisk samarbeid som sørger for at Arbeiderpartiet mister sine maktposisjoner i Eidsvolls folkevalgte organer.

4. Uten forpliktende avtale vil Venstre ha sak til sak-samarbeid om politiske løsninger

Venstre kan samarbeide fra sak til sak om politiske løsninger, uavhengig av hvilke partier som har standpunkter som gir grunnlag for forhandlinger. Målet om mest mulig gjennomslag for Venstres politikk vil være utgangspunktet for slikt samarbeid.

Hvis det ikke foreligger en forpliktende politisk avtale vil et samarbeid i kommunestyret fra sak til sak være sunt for demokratiet og for debatten om hvordan Eidsvoll skal utvikle seg og se ut i fremtiden. Venstre ønsker å gjøre Eidsvoll til en bedre kommune å bo i.

Artikkelen er også lagt ut på Lesernes EUB 08.august.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**