Vridd valgomat fra NRK

Foto: Stein Risstad Larsen

Det er tid for valgomater på nett. Jeg har testet flere og kommer heldigvis ut som venstremann.

NRK Trøndelag har bedt oss førstekandidater i Malvik svare på noen spørsmål for at dere som velgere skal finne ut hvilket parti dere er mest enig med. Spørsmålene er såpass vridde at jeg skrev epost for å få en forklaring. Det har jeg ennå ikke fått.

Det første spørsmål er om Venstre mener kommunen skal slå seg sammen med Stjørdal, Frosta, Selbu og Tydal når de skal slå seg sammen med andre kommuner. Det andre spørsmålet er om Malvik bør slå seg sammen med Trondheim. Rare spørsmål når de fleste partiene ikke har tatt stilling til spørsmålet, eller sier nei til enhver kommunesammenslåing. Det burde i alle fall stå hvis.

Det tredje spørsmålet er om Malvik bør si ja til søndagsåpne butikker. Det er upresist. Det er flere steder du kan kjøpe mat i Malvik allerede, blant annet på bensinstasjoner og Bunnpris på Hundhamaren. Spørsmålet burde være om partiene åpner for at alle butikker kan være åpne – hvis de vil.

Så er det to spørsmål om eiendomsskatt. Bør den fjernes eller bør den økes for å finansiere kommunens velferdstjenester. Hvis jeg ikke har oppfattet feil så mener de partiene som har stemt for eiendomsskatt at det ikke skal brukes til tjenesteyting men til investeringer – blant annet i to nye ungdomsskoler.

Neste spørsmål er om kommunen bør bruke penger på å utbedre Ytre Malvik samfunnshus. Hva skal velgerne krysse av som er enig med Venstre om at det skal bygges nytt samfunnshus som første byggetrinn på ungdomsskolen. Spørsmålet burde være: «Vil du ha nytt samfunnshus på Vikhammer». Jeg tror ikke noen er imot å bruke penger på samfunnshuset, men det er noen som vil flikke og noen som vil bygge nytt.

Siste spørsmål er om det bør bygges flere private barnehager i Malvik kommune. Her mener vel alle partier at de bør bygges flere barnehager. For å skille synet på privat og offentlig burde spørsmålet vært: «Malvik skal bygge barnehager. Er det viktig at disse bygges i offentlig regi».

Nå er det sikkert ikke tilfeldige valgomater som avgjør hvem du skal stemme på. Det er nok best å se på hva partiene står for og hva som står i programmene.

 

Torgeir Anda

Førstekandidat Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**