Venstre krever 100 millioner til klimafond

Foto: Eirik Brautaset

100 årlige millioner til EU-fond for lokale klimatiltak. Det er Venstres krav i statsbudsjettet neste år, sa Trine Skei Grande da hun besøkte Bergen i forrige uke.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Forrige uke hadde regjeringen budsjettkonferanse foran statsbudsjettet, som legges frem i oktober.

Men statsminister Erna Solberg må også forholde seg til støttepartiene Venstre og KrF, og har lovet at de skal bli mer involvert i årets budsjett-planlegging.

EU-midler til Slettebakken

Venstre-leder Trine Skei Grande er klar på hva som er partiets hovedkrav i forhandlingene: At Norge skal bli med i EUs klimafond LIFE. Det vil koste Norge 100 millioner kroner årlig.

- Norge har tilsluttet seg EUs klimamål og rammeverket for hvordan det skal oppnås. Da er det naturlig at vi er med i LIFE, som er et av de viktigste redskapene i EU for å klare målet, mener hun.

LIFE støtter lokale miljø- og klimaprosjekter. Venstres førstekandidat i Bergen, Erlend Horn, tror byen ville kunne søkt og fått midler for opprydding av forurenset grunn.

- Vi sliter med forurenset grunn på Slettebakken, Møllendal og i Dokken. Innovative prosjekter for fjerning av slike masser kan få støtte fra EU.

- Men hvorfor må pengene gå via EU? Kunne ikke norske myndigheter bare gitt 100 millioner kroner rett til norske prosjekter?

- Deltakelse i LIFE sikrer kvaliteten på prosjektene. Det er de beste søknadene som får tildelt støtte, uavhengig av land. Det betyr at Norge har muligheten til å få mer igjen enn vi spytter inn, hvis vi har gode prosjekter, sier Horn.

Solceller og elvemusling

Grande legger til at forurensning og klima ikke kjenner grenser, og at det derfor må løses internasjonalt.

- Uansett vil disse pengene gå til de beste tiltakene et eller annet sted i Europa, og dermed komme oss til gode, sier hun.

Siden 1992 har LIFE gitt over tre milliarder euro til lokale miljø- og klimatiltak. Blant dem er støyskjermer med solcellepanel i Göteborg, redusert plastavfall i København og et prosjekt for å redde elve- musling i Malmö.

- Alt sammen relevante prosjekter for Bergen, mener Horn.

Les hele saken på side 9 i Bergens Tidende tirsdag 1. september.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**