Vil opprette Forbrukerdirektorat i Bergen

Faksimile Bergens Tidende 01.09.15., Faksimile: Bergens Tidende 01.09.15

Venstre går inn for å etablere et nytt forbrukerdirektorat. – Vi tror dette vil styrke forbrukerpolitikken, sier stortingsrepresentant André Skjelstad. Erlend Horn og Geir Kjell Andersland er glade for 150 nye arbeidsplasser i Bergen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Han er godt plassert i en dyp skinnsofa i Venstres valgkafé i Kong Oscars gate i Bergen.

- Dette direktoratet passer veldig godt til Bergen. Her finnes det allerede et godt juridisk miljø. I tillegg ligger Konkurransetilsynet her, fortsetter Skjelstad.

Ved siden av ham sitter Geir Kjell Andersland, partiets annenkandidat i fylket, og Erlend Horn, toppkandidat i Bergen – og nikker.

150 arbeidsplasser

Bakgrunnen for forslaget til Venstre er en gjennomgang av forbrukerapparatet i regi av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD). I dag består virkemiddelapparatet av Forbrukerrådet, Forbrukerombudet, Forbrukertvist-utvalget, Markedsrådet og Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Ifølge gjennomgangen fremstår dagens ordning som kompleks og fragmentert.

«Det er svært få utenfor apparatet som kjenner eller forstår rolle- og ansvarsdelingen mellom de sentrale aktørene i apparatet,» skriver Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) i sin utredning.

Ifølge Venstre peker Difi på at alle myndighets- og forvaltningsoppgaver bør samles i et felles organ under BLD. En direktoratsmodell pekes på som den mest aktuelle.

- Å etablere et nytt forbrukerdirektorat i Bergen vil gi byen mellom 150 og 160 statlige arbeidsplasser, sier Skjelstad.

Større regioner

Tolv år er gått siden Victor Norman (H) flyttet syv tilsyn, et direktorat og 900 statlige arbeidsplasser ut av Oslo. Deretter lovet Sp før valget i 2005 å flytte ut 6000 statlige arbeidsplasser om de kom til makten, men fint lite skjedde under rødgrønt styre.

Nå vil Venstre forsøke seg igjen. De nye, statlige arbeidsplassene skal sees i sammenheng med en planlagt regionreform. Får Venstre viljen vil dagens 19 fylker bli kuttet ned til mellom seks og ni regioner.

- Hvis vi skal lykkes med å skape nye, sterke regionsentre, så er det ikke nok å slå sammen fylker. Vi må også se dette i sammenheng med utflytting og etablering av nye statlige arbeidsplasser. Det er ikke en forsterket fylkeskommune vi er interessert i, sier Skjelstad.

Må skape fallhøyde

Venstres stortingsrepresentant har store ambisjoner, men alle odds mot seg. Tross at utflytting av statlige arbeidsplasser ble lansert som distriktspolitisk virkemiddel allerede på 1960- tallet, så har resultatene vært få. En rekke utredningers arbeid har rent ut i sant, med Victor Norman som hederlig unntak.

Venstre har imidlertid tro på at de skal lykkes.

- Det handler om å tørre og ville. Vi må våge å skape oss litt fallhøyde, sier Skjelstad.

Les hele saken på side 8 – 9 i Bergens Tidende tirsdag 1. september.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**