Mobbing må tas på alvor i Lier

Foto: Stock photo © -art-siberia

Åpenhet rundt mobbing, og et sterkt samarbeid mellom beredskapsteam og skoleledelse, er helt nødvendig for å bekjempe mobbing.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Lier kommune har i de siste månedene etablert et beredskapsteam for å håndtere mobbing på skolene i Lier. Negative tall i tilstandsrapporten for kvaliteten i lierskolen ble presentert for tjenesteutvalget i juni i år. Mobbing er et alvorlig problem som må tas på alvor. Lier Venstre mener at alle barn har krav på en trygg skolehverdag, slik at skoletiden blir en verdifull del av livet. Et beredskapsteam er et positivt skritt mot dette målet. Dette fordrer at politikere og skoleledere er villige til å samarbeide. Vi frykter at tomme ord igjen har tatt plass rundt bordet.

 

Det er viktig å gi ros til skoler med lave mobbetall, skoler som jobber systematisk og godt med skolemiljøet, samt med forebygging og håndtering av mobbing. Men som tilstandsrapporten viser, er mobbetallet varierende i lierskolene. Alle skoler skal ha en plan mot mobbing. Ansvaret for a håndtere mobbing ligger hos den enkelte skolen som skal sikre rettighetene til de som blir mobbet. Lier Venstre er enig med Djupedalsutvalget i at arbeidet mot mobbing må forankres bedre juridisk. Skoleledelse og skoleeiere er forpliktet til å følge opplæringsloven, og elevene og foreldre skal bli informert om reglene. Lier Venstre leser om og hører de samme historiene; mobbeofre vet ikke hvem de skal snakke med for å få hjelp. Derfor blir den viktigeste oppgaven for det nye beredskapsteamet å sørge for at skolene i Lier informerer foreldre og elever, slik at de vet hvilke rettigheter de har for å rapportere om tilfeller med mobbing.

 

Studier viser en korrelasjon mellom mobbetall og skolekultur. Skoler med høye mobbetall preges av svak ledelse, mindre samarbeid og dårlig arbeidsmiljø for de ansatte. Skoleansatte har derfor dårligere forutsetninger for å jobbe systematisk og implementere tiltak. Det motsatte skjer når skoler har en rektor som anerkjenner at skolen har problemer med mobbing, og tar ansvar for å håndtere problemet. For Lier Venstre er en sterk skoleledelse helt avgjørende for å skape en skolekultur som kan sikre et trygt og godt læringsmiljø for elevene, og et godt arbeidsmiljø for de ansatte.

 

Lier Venstre har et sterkt engasjement, og vil samarbeide med de andre partiene for å bekjempe mobbing. Lier Venstre vil ha flere helsesøstre i skolen, slik at elever har tilgjengelig hjelp når de trenger det. Vi vil styrke kompetansen hos skolepersonalet på mobbing, samt opprette en fast årlig fokusdag hvor alle skolene samtidig har fokus på problematikken rundt mobbing.

Åpenhet rundt mobbing, og et sterkt samarbeid mellom beredskapsteam og skoleledelse, er helt nødvendig for å bekjempe mobbing. Vi vil aldri klare å utrydde mobbing helt, men alle barn og unge som lider fortjener at vi aldri slutter å kjempe.

 

Caroline Thorbeck

Leserinnlegg skrevet av

Caroline Thorbeck

Lier Venstre

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**