Dyre Kolstad-boliger, ikke minst for Frogn kommune

Nicolay Corneliussen og Erik Lundeby, Foto: Ivar Ruud Eide

Drøbak og Dal har plass til dobbelt så mange elever, Sogsti og Dyrløkkeåsen er fulle. Dermed blir Ap og Høyres “billige boliger” på Kolstad dyre også for kommunen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Innlegg av Erik Lundeby og Nicolay Corneliussen, Frogn Venstre.
Publisert på Amta.no 7.9.2015.

Tverrveien gjennom området er beregnet å koste omtrent 120 millioner kroner. Området mangler også all annen infrastruktur, så det må legges hovedledninger for vann, kloakk, overvann, strøm, telefon, fiber for tv/data, og interne veier, friområder og lekeplasser. Gangbro til Dyrløkkeåsen er også et krav til prosjektet. Er det sannsynlig at infrastrukturen i området kan etableres for mindre enn 250 millioner?

Fordelt på 900 boliger blir dette ca 275 000 pr bolig, som må legges på prisen. Men 900 boliger bygd på en gang vil det neppe være marked for å få solgt, så utbygger vil antakeligvis ønske å bygge ut i flere trinn. Mindre enn 4-500 boliger i første trinn blir det nok ikke, for allerede med en slik utbygging vil grunninvesteringen være over en halv million pr leilighet. Blir det mer enn dette, vil det neppe være mulig å få lønnsomhet i prosjektet.

Mens dette er kostnader utbygger kan ta og fordele på boligkjøperne, er det andre investeringer kommunen er forpliktet til å dekke. 450-900 familieboliger betyr flere hundre barn i barnehage- og skolealder, kanskje over tusen. Sogsti skole er sprengt, og Dyrløkkeåsen har heller ikke stor plass. Det vil bli behov for en ny barnehage i området, og enten en ny skole eller en større utbygging av en av de andre skolene.

Hva vil Frogn kommune måtte regne med å legge på bordet i nye investeringer? 300-400 millioner? Kanskje mer hvis Høyre og Arbeiderpartiet har tenkt å subsidiere utbyggingen ved at kommunen tar en del av veikostnaden. Det er ikke utenkelig, hvis løftet om billige boliger skal oppfylles samtidig som utbygger tjener penger.

Vi trenger svar, Rita Hirsum Lystad og Odd Haktor Slåke. Frogn kommune vil når investeringsprogrammet er gjennomført ha en gjeld på ca en milliard kroner. Hvordan skal vi klare å finansiere flere hundre nye millioner til ny skole og barnehage uten at renter og avdrag går vesentlig ut over tjenestene vi tilbyr innbyggerne?

Særlig når alternativet er å bygge boliger i aksen Seiersten-Ullerud-Dyrløkke og på Dal, der både Drøbak og Dal skoler har plass til dobbelt så mange elever som i dag – uten noen nybygging.

Kolstad-vs-ullerudsletta

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**