Samarbeid i Eidsvoll – om hva? svar til Aps Hege Svendsen

Hege Svendsen i Arbeiderpartiet kritiserte EUB torsdag 03.09 partier som bare kritiserer, og blir helt matt av partier som går til valg på å bli kvitt Ap. Ap på sin side vil samarbeide med alle, skriver Svendsen. For velgerne er det ikke uvesentlig hva man skal samarbeide om.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Svendsen nevner ikke Venstre med ett ord i sitt innlegg, men har senere svart Høyres Hans Hagene at det ikke var Høyre hun henviste til. Pussig, når hun henvner Høyre konkret. Jeg forstår at hun henviser til Venstre, for Venstre har vedtatt en strategi der et sentralt punkt er å gi Ap en pause fra makten. Jeg skal senere forklare dette nærmere.

Venstres innsats for økt valgdeltagelse

Svendsen starter sitt innlegg med å klage over valgdeltagelsen. Den er nok alle partier enige om at er for lav.. Venstre har gjort noe for å øke valgdeltagelsen, både gjennom konkrete forslag og egen aktivitet; vi har foreslått TV-overføring av møter i folkevalgte organer i Eidsvoll, og vi har foreslått valglokale på Eidsvoll videregående skole for å gi elever med stemmerett mulighet til å stemme på skolen. I tillegg har vi gjennom hele fireårsperioden lagt ut informasjon om møter i folkevalgte organer på vår hjemmeside og på Facebook. Vi har skrevet om våre forslag og interpellasjoner, vår stemmegivning i ulike saker, og alle innlegg vi har hatt i EUB er også lagt ut på nett. Dette har vi gjort for å vise at vi tar verv som folkevalgt på alvor, også mellom valgene. Hva har Ap gjort?

Ensidig og negativ valgkamp?

Svendsen mener at det er OK å kritisere, men at det er en grense for hvor konstruktiv kritikk går over i ensidig drittkasting. Det er jeg helt enig i. Men har det foregått drittkasting og ensidig negativ valgkamp? Mitt svar er nei. Som nevnt over har Venstre synliggjort sitt arbeid gjennom hele perioden. Vi har også påpekt hva vi er uenige med flertallet i, og hvorfor. Venstre har ikke kritisert Einar Madsen som person, men for den politkkken han har ført, og konsekvensene av den. La meg legge til at Venstre heller ikke har kritisert kommunens ansatte og ledelse offentlig. Som folkevalgte er også vi arbeidsgivere. Når Ap er opptatt av ikke å “snakke ned” Eidsvoll, er Venstre opptatt av å ikke snakke ned kommunens ansatte.

Politikk er uenighet

Politikk handler om mål (som ofte kan være like), og virkemidler (som er forskjellige). Uenighet ligger i politikkens natur. Det finnes ingen høyere politisk sannhet som alle kan enes om bare man ser bort fra partiprogrammene. Det er en del av politikken å fortelle hva man vil, hvorfor man vil, og hvorfor man ikke vil ha alternativet (de andres politikk). Venstre har gjort alle tre delene. De utgjør en helhet. Ap har ikke engang lagt frem begrunnede budsjettforslag.

Hva skal samarbeid handle om?

Hege Svendsen skriver at Ap kan samarbeide med alle. Ja, det har vi sett i denne perioden. Men jeg tviler på at de som stemte Ap i 2011 og ønsket et fortsatt rødgrønt styre hadde sett for seg at Ap skulle lage tre budsjetter sammen med FrP de neste fire årene. Det er bra at Ap er samarbeidsvillig, men det er ikke uvesentlig hvem man vil samarbeide med – og om hva. Aps velgere ser at de har fått en annen politikk fra Ap gjennom samarbeidet med FrP enn de ville fått om Ap hadde fortsatt å samarbeide med SV og SP.

Vilkårene for demokratiet

Svendsen blir “helt matt” av at Venstre kan gå til valg på å skifte ut Ap. Det er hun nok programforpliktet til å mene. Men det viser at hun ikke har forstått demokratielementet i Venstres vedtatte strategi. Ap har styrt Eidsvoll i mange tiår. Det merkes. Ap har i perioden tatt få politiske initiativer, men har gjennomgått noe nær en politisk gjenopppstandelse i valgkampen. Grunnen til at Venstre ønsker å skifte ut Ap er fordi vi ønsker å vippe makt. Det er uheldig at et parti får hevd på makten, og oppfatter det som en selvfølge at de skal styre. Vi har merket denne holdningen gjennom måten Ap ikke aksepterer kritikk på, som de har fått i årets valgkamp.

Forutsigbarhet, troverdighet og tillit

Politikk handler om forutsigbarhet, troverdighet og tillit. Å samarbeide ”på tvers” kan skape uforutsigbarhet, skader troverdigheten og ødelegger tilliten. Når to så forskjellige partier som Ap og FrP samarbeider, er det jo grunn til lure på hva som er det felles grunnlaget for å skape enighet. Hvilke politiske løsninger ender de to opp med? Er det kompromisser, eller vinner det ene partiet drakampene? Jeg tror at en slik vingling som Ap har bedrevet denne perioden er like mye egnet til å skape følelse av at ingenting nytter, av politikerforakt og lav valgdeltagelse som Venstres offentliggjøring av egen samarbeidsstrategi.

Innlegget er også lagt ut på Lesernes EUB 07.09 2015.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**