Landbruket er en viktig framtidsnæring i Nordland

Foto: NFK

Vi er en liten bit av et globalisert verdenssamfunn der vi alle påvirkes av klimaendringer, tørke, jordskjelv, krig, verdens matvaresituasjon, befolkningsutvikling. Det er viktig at vi ser vårt eget potensiale til å bidra til å skape gode og trygge livsvilkår. Gjennom vår tre forvaltningsnivå er vi gitt ulike områder som skal ivaretas. Fylkespolitikere velges for å bidra til helhetlige løsninger og planer med utviklingsmuligheter i Nordland.

Nordland fylkesting vedtok i 2014 under sak 123 «Et nyskapende Nordland» innovasjonsstrategier for næringsliv i Nordland. Denne saken ble vedtatt med satsing på utpekte næringer som reiseliv, havbruk, mineraler, energi etc. Det påfallende og som Venstre påpekte i debatten var at landbruksnæringen ikke var tatt med i den sammenhengen. Dette ble avvist som ikke interessant. Saken ble behandlet i komite for næring, der verken SV eller Venstre var representert. Gruppelederne fra begge disse parti tok derfor ordet under debatten i plenum.

Jeg kan ikke fri meg fra at det er med undring jeg registrerer dette «kanskje» som nå slippes om Landbruksskolen på Kleiva sin eksistens. Næringen utfordres både på kreativitet i forhold til inntjening og rekruttering av elever. Det er for så vidt bra med samarbeid, men jeg mener fylkeskommunen løper fra sitt eget ansvar og skylder på dårlig økonomi. Det er det ikke grunn til. Jeg viser i den forbindelse til Venstres alternative forslag til budsjett og økonomiplan, og det faktum at undervisning, i motsetning til samferdsel, ble styrket for Nordland gjennom det nye inntektssystemet, samt en ganske raus bruk av fylkeskommunale midler til Widerøeaksjer, charterfond, Bodø lærerskole samt praktisering av godtgjørelsesreglementet, o.s.v

Jeg er glad for det « kanskje» som landbruksskolene i fylket har fått fra sittende posisjon. Men jeg mener dette er en unødvendig usikkerhet. Landbruket i Nordland må gis sin plass i fylkeskommunens planstrategier for vekst og utvikling, der man jobber for rekruttering og sikrer at kunnskap ikke går tapt. Det må være tydelig uttrykt vilje til å satse på næringen. Vi trenger også den beredskap som et desentralisert landbruk representerer. Vi er sårbare i en verden med utfordringer.

Nordland Venstre
May Valle (gruppeleder inneværende periode, 3. kandidat til årets fylkestingsvalg.)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**