Vår viktigste fylkesvei – Tosenveien

Arne Ivar Mikalsen, Dan Remi Mørk, Kristian Warholm, Jostein Toftebakk, Ken Høyholm og Ragnvald Dundas
Arne Ivar Mikalsen, Dan Remi Mørk, Kristian Warholm, Jostein Toftebakk, Ken Høyholm og Ragnvald Dundas, Fotos: Stein Brekk og Venstre

Det foregår for tiden mange diskusjoner rundt framtiden til fylkeskommunen og mange har tatt til orde for å legge den ned. Men slik vi er organisert i dag, er altså fylket ansvarlig for store deler av det samferdselstilbudet vi er så avhengige av i Nordland.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Brønnøy Venstre har derfor programfestet flere punkter vi ønsker å få gjennomført i samarbeid med fylkeskommunen. Dette gjelder blant annet bedre ferjeforbindelse både nordover til Sandnessjøen og sørover til Trøndelag, i tillegg til bedre hurtigbåtforbindelse til Sandnessjøen. Vi er også avhengige av et samarbeid med fylkeskommunen om vi skal få etablert bybusslinje i Brønnøysund.

Et av de viktigste tiltakene på infrastruktursiden er imidlertid å få utbedret Tosenveien. Tosenveien er vår eneste fastlandsforbindelse og på grunn av begrenset kapasitet på ferjene, er fraktselskapene avhengige av denne veien for å få transportert varer inn og ut av regionen. I tillegg fungerer veien som en beredskapsmessig viktig nerve, som sikrer transport til blant annet sykehus.

Selv om det siden 90-tallet har vært foretatt betydelige utbedringer gjenstår det svært mye før veien kommer opp på en akseptabel standard. Her kan nevnes at Tosentunnelen ikke tilfredsstiller en rekke EU-krav og mangler blant annet mobildekning og et brukbart dekke. I tillegg er området Rafossen fremdeles en rasutsatt strekning som må utbedres snarest for å sikre liv og helse.

Tosenveien er en flaskehals for utvikling av næringslivet på Sør-Helgeland.

Den manglende standarden veien har i dag er svært problematisk. Konstante svinger og bakker drar opp forbruk, dårlig veidekke sliter unødvendig på utstyret og det har til og med hendt at vogntog har fått kostbare skader i møtet med taket i Tosentunnelen. Yrkessjåfører frykter i vinterhalvåret for sikkerheten på smale og svingete strekninger og kvier seg derfor for å kjøre veien. Tosenveien er dermed en flaskehals for utvikling av næringslivet på Sør-Helgeland.

Med bakgrunn i dette har Brønnøy Venstre programfestet utbedring av Tosenveien i samarbeid med fylkeskommunen. Dette bør gjøres ved å utbedre lengre strekninger av gangen, slik at man utnytter den fyllmassen som produseres og at man unngår å dumpe denne i havet. Samtidig har Nordland Venstre programfestet omlegging / utbedring av veier der stigningsforhold og veibredde hindrer framkommelighet på vinteren, og vil jobbe for denne veistrekningen i kommende periode, slik vi har gjort i inneværende gjennom vår representant i Tosenveinemda.

Godt valg – og husk å stemme ved fylkestingsvalget.

Arne Ivar Mikalsen, 1.kandidat ved fylkestingsvalget
Dan Remi Mørk, kandidat til kommunestyret
Kristian Warholm, kandidat til kommunestyret
Jostein Toftebakk, kandidat til kommunestyret og fylkestinget
Ken Høyholm, kandidat til kommunestyret
Ragnvald Dundas, kandidat til kommunestyret

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**