– Rom for økt satsning på kunnskap

Iselin Nybø
Iselin Nybø, Foto: Venstre

Statsbudsjett 2016: – Regjeringens budsjett på kunnskapsfeltet er et steg i riktig retning, men det er fremdeles et stykke igjen å gå, sier nestleder i utdanningskomiteen, Iselin Nybø. Venstre ønsker å styrke både kvalitetshevingen i barnehage og skole og den sosiale profilen ytterligere.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Venstre er glad for at Regjeringen gjør kunnskap til en budsjettvinner både nasjonalt og internasjonalt, og for at det legges opp til økt innsats tidlig i utdanningsløpet.

Gratis kjernetid for 3-åringer

– Barnehagen er viktig både for læring, utvikling av barns sosiale ferdigheter og for en trygg og god oppvekst, sier Nybø. – Det er et viktig kompetanse- og kvalitetsløft for barnehagene, og for Venstre er det viktig å gjøre dette tilgjengelig for alle, uansett inntekt.

– Vi vet at et av de viktigste grepene for å bekjempe barnefattigdommen er å gjøre barnehagene lettere tilgjengelig for lavinntektsfamilier, sier Nybø. I fjor fikk Venstre gjennomslag for å sikre gratis kjernetid i barnehagen for 4- og 5-åringer. Nå er det på tide å utvide ordningen til å inkludere 3-åringene, mener hun.

Vil ha prøveordning med gratis SFO

Venstre savner også en nasjonal forsøksordning med gratis kjernetid i SFO for lavinntektsfamilier, et annet sentralt tiltak for å sikre like muligheter for alle.

Iselin Nybø
Iselin Nybø

– Vi vet fra Oslo kommune at denne typen forsøk gir stor effekt på antall barn som deltar i SFO, og det virker sosialt utjevnende samtidig som det gir familien økt frihet, sier Nybø.

En enklere hverdag for studentene

Dagens studenter har en trang økonomi, og det er de færreste som har mulighet til å være heltidsstudenter. I et presset boligmarked er husleie den største delen av studentbudsjettet.

Ett viktig tiltak er flere studentboliger. Her innfrir Regjeringen. Det er Venstre glade for. Likevel er det flere tiltak som må på plass for å bedre studentøkonomien.

– Det er først og fremst på tide å løfte studiestøtten til et nivå det går an å leve av, sier Nybø.

Universiteter og høyskoler

Forslaget til statsbudsjett leverer godt på forskning, selv om det er store forskjeller mellom departementene og mye gjenstår før kunnskapssatsingen kan gi utslag i de nye, grønne arbeidsplassene vi trenger i årene framover.

Men Nybø stiller seg tvilende til om den varslede endringen i finansieringssystemet for universiteter og høyskoler er egnet til å skape den nødvendige roen i sektoren. Hun peker også på at det bør være rom for betydelig flere rekrutteringsstillinger enn Regjeringens forslag legger opp til.

– Venstre ønsker en økning på rundt 500 nye stipendiater, konkluderer Nybø.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**