Hvordan få flyktninger i jobb

Foto: Eirik Brautaset

Trine Skei Grande inviterte torsdag 29. oktober sentrale næringslivsaktører til møte på Stortinget, om hvordan vi kan legge bedre til rette for at flyktninger og asylsøkere kommer i jobb.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Jobb fra dag én

Tilbakemeldingene var entydig. Flyktninger og asylsøkere må få mulighet til å jobbe fra dag en, og språkopplæring fungerer best om den kombineres med en praksisplass i arbeidslivet.

Telenor har gjennom sitt integreringsprogram Open Mind lang erfaring i å inkludere innvandrere i arbeidslivet, og administrerende direktør Berit Svendsen understreket behovet for å utnytte ressursene mennesker med ulik bakgrunn har. Telenor trenger de beste hodene, og derfor vil en gjerne rekruttere så bredt som mulig.

Mange mangler dokumentasjon av relevant arbeidserfaring, og en attest fra et praksisopphold er av stor betydning for videre muligheter i arbeidsmarkedet.

Ingrid Ihme, direktør for Telenor Open Mind

Arbeidspraksis gir nye muligheter

Ingrid Ihme, som er direktør for Telenor Open Mind understreket viktigheten av å være en døråpner for de som sliter med å få innpass i arbeidslivet. En periode med arbeidspraksis gir nye muligheter i Telenor, men også et bedre grunnlag for å få innpass andre steder. —-Mange mangler dokumentasjon av relevant arbeidserfaring, og en attest fra et praksisopphold er av stor betydning for videre muligheter i arbeidsmarkedet.

Lær mer om Venstres politikk om Innvandring og integrering

Fadderordning for de som bor i mottak

Administrerende direktør i Reitan Convenience AS, Magnus Reitan, er allerede i gang med å skreddersy et opplegg hvor beboere på mottak kan bli del av en fadderordning som gir mulighet for både språkopplæring, arbeidserfaring og nettverk i lokalsamfunnet.

– Vi har i samarbeid med UDI og IMDI laget et konsept som vil senke terskelen for å tilby arbeidspraksis i varehandelen, og det er vår intensjon at andre virksomheter kan benytte samme konsept.

– Nå vil vi tilby fadderordningen for de som bor i mottak og allerede har opphold, men dersom det også gis arbeidstillatelse for asylsøkere utvider vi gjerne ordningen til å omfatte flere.

Kartelegging av kompetanse tidlig

Konsernsjef Torben Sneve i Adecco mente at bemanningsbyråene har erfaringer med å hente inn arbeidskraft fra utlandet som kan benyttes til å få flyktninger og asylsøkere som er kommet hit i arbeid. – Vi bidrar gjerne, og jeg opplever at det også ellers i næringslivet er et ønske om å bidra. Sneve var opptatt av at det er viktig å få en rask avklaring av kompetanse, og gjerne teste ut kompetansen innenfor praktiske yrker. – Man må ta utgangspunkt i den enkeltes kompetanse og finne muligheter for arbeid og arbeidspraksis utfra kompetanse. Sneve var videre opptatt av at det tar for lang tid å få godkjent utdanning fra utlandet, – her er det behov for effektivisering.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**