Et godt budsjett for Trondheim

Trondheimsbudsjettet 2016
Trondheimsbudsjettet 2016, Illustrasjon: Trondheim Venstre

1. desember la sentrum-venstrepartiene frem sitt budsjett for 2016, og Venstre var med for første gang. De store satsingsområdene er skole og sykehjem. Samtidig har klima og miljø fått et sterkt fokus i budsjettet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Økt lærertetthet og gratis SFO
Skolene i Trondheim skal få økt lærertetthet. Fra før har kommunen sørget for økt lærertetthet på 1.-3. trinn. Nå er det 4. trinnet som skal få flere lærere. Dette er et tiltak for å sikre tett oppfølging tidlig i skoleløpet. Samtidig får 4. trinn en ekstra time i matematikk. På Saupstad skole blir det innført en forsøksordning med gratis kjernetid i SFO.

Flere yrkesgrupper inn i skolehelsetjenesten
Skolehelsetjenesten styrkes med 5,8 millioner kroner som skal gå til å få flere yrkesgrupper inn i skolehelsetjenesten. Det er også ønskelig at det skal settes en norm for åpningstid/tilgjengelighet for skolehelsetjenesten.

Barnehageplass til ettåringer født på høsten
Barnehageopptak er også omtalt i budsjettet. Det er fremmet forslag gjennom statsbudsjettet for 2016 om endring i barnehageloven som skal gi ettåringer som er født innen 1. november rett til barnehageplass. Trondheim kommune har hatt en slik ordning, men skriver i budsjettet at de har en ambisjon om at barn født i perioden september-desember skal få tilbud om barnehageplass fra fylte ett år. De ber rådmannen om å komme med en opptrappingsplan for den kommende fireårsperioden for å tilby alle barn barnehageplass fra de fyller ett år.

Avant Garden og Litteraturhuset får penger
Litteraturhuset får penger til oppstart. I 2016 utgjør dette 300 000 kroner. Dette følges opp med 800 000 kroner i 2017. Avant Garden får 1 000 000 kroner for å bidra til flytting til Rosendal. De har allerede fåt 2,5 millioner via statsbudsjettet for 2016.

Økt grunnbemanning
I valgkampen gikk flere partier ut for å øke grunnbemanningen på helse- og velferdssentrene. I dette budsjettforslaget legger sentrum-venstrepartiene inn ekstra penger for å øke grunnbemanningen på helse- og velferdssentrene.

Belysning av festningsområdet og Marinen
Venstre har i flere år foreslått å sette av penger til å få på plass belysning på Festningen og Marinen. Nå har sentrum-venstrepartiene satt av 2 millioner kroner for å øke attraktiviteten til områdene.

Klima og miljø
Sentrum-venstrepartiene har satt seg som mål å kutte 90 % av klimagassutslippene fra 1991-nivå. Her vil det være viktig å bruke de lokale kunnskapsinstitusjonene og næringsutviklerne som har gode forutsetninger for å utvikle og igangsette gode klima- og miljøløsninger.

Sentrum-venstrepartiene vil også legge til rette for en mer miljøvennlig byutvikling, og vil være en pådriver for utviklingen av gode klima- og miljøløsninger i offentlige og private bygg. Det er positivt at bussene i Trondheim går på biogass, og det vil satses videre på at flere skal gå eller sykle.

Trondheim kommunes budsjett for 2016 skal vedtas i bystyrets møte den 17. desember.

Alle forslag til budsjett ligger her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**