Et kommunebudsjett med tydelig spor av Venstres politikk

Illustrasjon: venimo / creativemarket.com

Lier Venstre har fått gjennomslag for mange av våre politiske valgkampsaker, og er langt på vei mot gjennomføring av våre valgløfter.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Et budsjett med tydelig spor av Venstres politikk

Lier Venstre har i løpet av de fire siste ukene forhandlet med Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti om justeringer i handlingsprogrammet (budsjettet) for Lier kommune i 2016-2019. Fremskrittspartiet trakk seg fra forhandlingene i siste omgang.

Venstres forhandlingsutvalg har bestått av Tove Hofstad, Geir Cato Kristiansen og Marianne Berg.


Lier Venstres kommunestyrerepresentanter i perioden 2015-2019. Geir Cato Kristiansen, Tove Hofstad, Marianne Berg.
Lier Venstres kommunestyrerepresentanter i perioden 2015-2019. Geir Cato Kristiansen, Tove Hofstad, Marianne Berg.

 

Lier kommunes satsningsområder

Rådmannen har valgt tre innfallsvinkler som er ment å være til hjelp i prioriteringen og tjene til konsentrasjon om viktige hensyn.

  • Psykisk helse som en grunnleggende samfunnsfaktor
  • Betydningsfull infrastruktur
  • Innovasjon, – også i smått

Handlingsprogrammet inneholder alt fra samfunnstrender, informasjon om Liers innbyggere (interessant statistikk), hvilke tjenester kommunen leverer, hvilke mål Lier kommune har satt seg og hvilke strategiske områder man satser på.

 

Lier Venstres prioriteringer

Lier Venstre har brukt valgprogrammet 2015-2019 for å presse på med endringer vi mener er viktige for Lier, og satset på å få med punkter fra alle våre 7 hovedkapitler

Lier Venstre har fått gjennomslag for mange av våre politiske valgkampsaker, og er langt på vei mot gjennomføring av våre valgløfter. Alt kan ikke ordnes på ett og samme år, men erfaringen fra denne forhandlingsrunden gir oss et godt grunnlag for ytterligere prioriteringsdebatter i de kommende årene. Det er grunn til å merke seg at mange av våre valgkampsaker ikke koster så mye, og kan løses gjennom forslag til vedtak som stilles i hovedutvalgene. Dette skal vi bruke tid på i den kommende perioden.

Tirsdag den 8. desember 2015, presenterte partiene sine forslag til endringer i handlingsprogrammet for pressen. Debatten om prioriteringene vil foregå i kommunestyret den 15. Desember, fra kl. 18:00 på Haugestad.

Fellesforslag fra H, Sp, V og Krf 2016-2019 (last ned)

 

Her kan du lese om våre gjennomslag:

 

BARN, SKOLE OG FRITID I LIER

Mot en bemanningsnorm i barnehager

Tilstrekkelig bemanning er en forutsetning for et godt og trygt barnehagetilbud. Tidlig innsats er viktig for å avdekke ujevnheter og forskjeller. Derfor begynner vi nå på arbeidet mot en bemanningsnorm i barnehagene. (ref. punkt 2.7)

Kartlegging og effektivisering av etterutdanning av lærere

Kompetente lærere og aktive elever som opplever skoletiden som en verdifull del av livet er viktig for oss i Venstre. Derfor er vi glade for at det skal utarbeides en kompetanseplan for lærere, og kartlegge behov for etterutdanning. (ref. punkt 2.9) Venstre har også som mål å effektivisere etterutdanningen slik at den i mindre grad går utover undervisningen. Vi er også glade for at det settes ekstra fokus på å styrke lærlingeordningen og bruk av praksisplasser.

Uteskole på alle skoler i Lier

Venstre vil at det skal utgjøre en forskjell å vokse opp i Lier. Derfor er vi glade for at vi er enige om at ”Sunne Aktive Liunger” skal rulles ut på alle skolene i Lier, etter modell fra Oddevall og Sylling. (ref. punkt 2.17)

Styrket skolehelsetjeneste

Rådmannen har lagt fram et forslag til handlingsprogram som legger stor vekt på forebyggende arbeid. Dette er Lier Venstre svært glade for. Vi er også fornøyd med at det har kommet ekstra midler fra staten til helsestasjon/skolehelsetjeneste. Dette kommer i tillegg til midler vi satte av tidlig i prosessen med å styrke skolehelsetjenesten. (ref. punkt 2.25)

Sportsbibliotek og aktivitetskort

For å utjevne sosiale forskjeller i Lier er vi glade for at kommunen har satt av tilstrekkelige midler til et utstyrsbibliotek, i tillegg til at det utredes muligheten for et eget aktivitetskort for barn/ungdom. (ref. punkt 2.12)

Styrket bemanning på Lier Musikkverksted

Mestring, identitet og opplevelser har en dokumentert helseeffekt i et forebyggende perspektiv. Derfor er vi glade for at vi har fått gjennomslag for en deltidsstilling som miljøarbeider ved Lier musikkverksted. En stilling som utvides fra 2017. (ref. punkt 2.14)

Støtte til barn og unge med initiativ

Venstre vil alltid berømme initiativ som kommer fra innbyggerne selv, og ønsker at barn og unge skal også skal få mulighet til å organisere sin egen fritid. Derfor ser vi fram til at rådmannen utreder en ordning med det formål å gi støtte til enkeltprosjekter og arrangementer initiert av, og for barn og unge. (ref. punkt 2.15)

Sammen mot mobbing

Venstre har lyst til å berømme gruppas vilje til å ha felles front mot mobbing, og ønsker å understreke at dette er noe de politiske partiene har fokus på. Partiene har kommet med gode forslag til tiltak. Det var såpass mange at verbalpunktet ble for langt. Derfor har vi kommet med et kort og omforent forslag for å øke fokus på skolemiljø for å bekjempe tradisjonell og digital mobbing (ref. punkt 2.19) Dette skal bli fulgt tett opp i Grunnskole-, barnehage og kulturutvalget.

KLIMA OG MILJØ I LIER

Budsjettets store vinner: Gang- og sykkelveier i Lier

Lier Venstre har vært pådriver for å benytte statlige støtteordninger for å få på plass gjenstående gang- og sykkelveier. Vi er derfor svært fornøyd med at det endelig settes av nok midler til å håndtere det store etterslepet av trafikksikkerhetstiltak i Lier. Dette er en tydelig satsning i budsjettet, noe vi håper vil resultere i økt antall syklende og gående, og færre biler på veiene. I tillegg til de gitte rammer på ca 1,6 million årlig, har lagt til 3.32 millioner, til sammen 5 millioner hvert år i perioden, som skal gå til å trygge skoleveiene for barna i Lier kommune. (ref. punkt 2.29) Som igjen vil resultere i bedre folkehelse. Nå skal det bli trygt å ferdes langs Joseph Kellers vei, Eikseterveien, Ovenstadveien, og alle de andre strekningene som skal til, for at foreldre lar barna sine gå og sykle til skolen og aktiviteter, i stedet for å måtte bli kjørt. Pengene er i stor grad flyttet fra den planlagte utskiftingen av gatelys til LED, et prosjekt som blir flyttet fram i tid.

Sammen for et bedre kollektivtilbud i Lier

Det er gledelig at vi har en felles oppfatning om at Lier må få et bedre kollektivtilbud. Lier kommune må ta kontakt med Buskerud Fylkeskommune og se hva som kan gjøres for å gi liunger et alternativ til bil. Lier Venstre skal gjøre sitt beste for å spille inn våre viktigste punkter slik at det skal bli enklere å pendle, og la bilen stå (ref. punkt 2.27)

Plan mot støyforurensning

I forbindelse med revisjon av energi- og klimaplan, er vi spesielt glade for at vi har fått med et tilleggspunkt om støy, noe som berører mange av Liers innbyggere. (ref. punkt 2.32)

 

VENSTRE – EN PÅDRIVER FOR DET GRØNNE SKIFTET

 

Innovativt landbruk

Lier er en fruktbar landbrukskommune med utrolig dyktige og driftige bønder. Det er derfor viktig at denne næringen får det nødvendig fokus for å ta del i det grønne skiftet. Derfor er vi i Venstre glade for at det nå skal utredes mulighet for bruk av ny teknologi for varmegjenvinning i veksthus, med det formål å oppnå lønnsom og bærekraftig helårsdrift av frukt-, bær- og grønnsaksproduksjon. Det å bygge oppunder vår primærnæring, og gjøre Lier i bedre stand til å levere frisk mat hele året uten stort klimaavtrykk ser vi fram til. Det finnes tilgjengelig teknologi fra Mære i Nord-Trøndelag, så nå gjenstår det å se om vi får landbrukskontoret i samarbeid med landbruksnæringen får til noen spennende prosjekter framover. (ref. punkt 2.28)

Næringsplan tvinger fram behov for dedikert næringsrådgiver

Lier Venstre vil gjøre det enklere å starte og drive egen bedrift. Derfor krysser vi fingrene for at Lier kommune innser at en full stilling som næringsrådgiver er nødvendig når den fremtidige næringsplanen skal settes ut i livet. Venstre mener at Lier kommune bør være selektive når det kommer til hvilke bedrifter som skal få lov til å etablere seg hos oss. Vi ser for oss en koordinerende rådgiver som vil veilede til det beste for Lier kommune ved å prioritere grønn og framtidsrettet næring. (ref. punkt 2.26)

LIER – EN ÅPEN OG VARM KOMMUNE MED PLASS TIL ALLE

Større åpenhet og økt demokrati

Det politiske Lier ønsker å spille på lag med kommunen. Dagens ordning hvor driftskostnader legges fram som en ”klumpsum” gjør det utfordrende å følge opp etablerte tiltak. Kompetanse som kommunens ansatte sitter på, må i større grad formidles til politikerne. Derfor er vi i Venstre glad for forslaget om å gjennomgå budsjettet for de virksomheter som sorterer under hvert hovedutvalg, slik at driftskostnader og det økonomiske handlingsrommet blir synliggjort, og dermed mulig å påvirke. (ref. punkt 2.3)

Mer fokus på flyktninger

Vi vil i tillegg berømme satsningen på flyktninger i budsjettet. Lier Voksenopplæring har fått økte midler, og det er også lagt mer penger i potten til introduksjonsprogrammet, noe som vil føre til en raskere og mer vellykket integrering. (ref. punkt 2.23) En oppgradering av IKT-utstyr ved voksenopplæringen løses gjennom bevilgning internt i kommunen.

Vi vil likevel understreke at vi er helt avhengige av at Liers innbyggere, frivilligheten og næringslivet deltar i å støtte opp om flyktningene som kommer, og at vi sammen skaper en god velkomstkommune. En sysselsettingskoordinator skal bidra til at flyktninger kommer raskt ut i arbeid.

 

Alle punktreferanser er rettet mot fellesforslaget fra H, Sp, V og Krf.

Fellesforslag 2016-2019 (last ned)

 

Tove Hofstad

Gruppeleder, Lier Venstre

Telefon: 908-72453

Epost: [email protected]

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**