Budsjettenighet gav mer til miljø og oppvekst

Kjartan Almenning, Hilde Vestrheim., Foto: Jo Straube.

– Venstre gikk til valg på en grønnere bydel og en trygg bydel å vokse opp i, og det leverer vi fra første budsjett, sier gruppeleder Kjartan Almenning. Da bydelsutvalget behandlet Bydel St. Hanshaugens budsjett for 2016 i går, ble samarbeidspartiene Venstre, Høyre og Miljøpartiet de Grønne enige om endringer som styrket satsingen på miljø, parker, frivillighet, flyktninger og fritidsklubber for ungdom.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Som et resultat av enigheten skal bydelen ansette en miljøkonsulent, øke pottene til frivillighetsmidler og vedlikehold av parker og grøntområder betydelig, sette av midler til integreringstiltak for flyktninger fra Syria, og senke egenandelene for deltakelse på fritidsklubbenes dagtilbud.

Dette viser at samarbeidet med Høyre og Miljøpartiet de Grønne gir mye igjen for Venstre. En styrket satsing på miljø, parker, frivillighet, flyktninger og fritidsklubber for ungdom gir en budsjettprofil i beste Venstre-ånd.

Miljøkonsulent

Bydel Sagene har de siste årene har hatt en miljøkonsulent ansatt i 100 pst stilling, og at bydelen har gjort det godt på miljø- og klimapolitikk i disse årene. Nå skal bydel St. Hanshaugen gjøre det samme.

– Samarbeidspartiene har ambisiøse mål for St. Hanshaugen som miljø- og klimabydel i de neste fire årene, og en miljøkonsulent kan være en viktig bidragsyter til å realisere disse målene. Miljøkonsulenten vil kunne arbeide med å realisere et mer detaljert klimaregnskap, og jobbe med å utarbeide en sykkelstrategi for bydelen for å øke sykkelandelen, med trafikkplaner som kan forbedre lokalmiljøet for beboerne i området, og med å styrke arbeidet med biologisk mangfold i bydelen – for å nevne noe.

Grønne midler og frivillighetsmidlene

Hvert år er det mange gode tiltak som søker frivillighetsmidler, flere enn de som får innvilget støtte. – Samarbeidspartiene ønsker å styrke ordningen ytterligere, men har også påpekt behovet for å markedsføre ordningen bredt, både på skoler og institusjoner, fritidsklubber, lag og foreninger, og blant andre aktører som kan tenkes å igangsette frivillige prosjekter, sier Almenning. – I tillegg ønsker vi å videreføre ordningen med «Grønne Midler».

Vedlikehold av parker

– Det er et stadig behov for vedlikehold og investeringer i parker og grøntområder, og investeringene på dette området er i stor grad avhengig av ekstern finansiering. Det er positivt at mange prosjekter finansieres eksternt, og en økt bevilgning på dette området ikke bør gå på bekostning av arbeidet med å skaffe eksterne midler. Potten bør brukes til vedlikeholdstiltak for parker, plasser og grøntområder, beskjære trær og busker og håndtere søppel og avfall effektivt for å sikre rene fellesområder, samt å arbeide for å styrke biologisk mangfold i parkene, sier Almenning.

Integreringstiltak for flyktninger

Bydelen skal være vertskap for en andel av flyktningene som har ankommet fra Syria, og den første familien har allerede ankommet. – Vi er glade for at bydelsdirektøren legger opp til å ansette en frivillighetskoordinator som skal koordinere frivillighet overfor flyktningene. Samarbeidspartiene ønsker å styrke handlingsrommet i dette arbeidet, og setter derfor av en egen pott med midler til integreringstiltak, påpeker Almenning.

Egenandel for fritidsklubbtilbud på dagtid

– De som trenger fritidsklubb-tilbudet mest, kommer ofte fra de familiene som sliter mest med å få økonomien til å henge sammen, sier Almenning. – Vi har derfor bedt bydelsdirektøren om i første omgang å senke satsene på dagtilbudet i fritidsklubbene, om mulig etter en differensiert modell der lavinntektsfamilier unntas fra egenbetalingen slik er gjort for opphold i AKS.

Et fritidsklubbtilbud som skal være reelt for alle bør derfor drives uten egenandeler, og i alle fall ikke for barn fra lavinntektsfamilier.

Saldering

Det har gjennom flere år vært gjort et viktig arbeid med satsing på velferdsteknologi og hverdagsmestring, og dette har redusert antallet institusjonsplasser betydelig de siste årene. – Vi har lagt til grunn at det vil være en fortsatt reduksjon av behov for plasser og har foreslått noe færre plasser, sier Almenning. – I tillegg har bydelen anledning til å kreve inn egenandel på trygghetsalarm, men dette er en mulighet bydelen de siste årene ikke har benyttet. Det er gode grunner til å unnta brukere med svært lav inntekt fra denne egenandelen, men alle brukere har ikke det samme økonomiske behovet for å skjermes. Vi har derfor bedt om at egenandel innføres for brukere med inntekt på over 4 G.

– I tillegg har bydelen har mulighet til å kreve økt pris til utleie til riggplass i regulerte friområder. Disse prisene er for lave i dag. 4 kroner per kvadratmeter per døgn betyr at det koster under en tidel for kommersielle aktører å plassere gravemaskiner og containere i en park, av hva det koster å parkere en bil på en parkeringsplass i det samme tidsrommet. Konsekvensen av dette er at riggen beslaglegger et større område enn nødvendig og blir stående over lange tidsrom, ofte lenge etter at arbeidet er ferdig, til forringelse for miljø og trivsel, sier Almenning.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**