Ønsker å løfte leseopplæringen i Vikna

Foto: Phil Roeder

Skolene i Vikna scorer dårlig på lesing på nasjonale prøver, og trenden har ikke snudd. Dette må vi gjøre noe med, mener Lars Gunnar Marken fra Venstre. –Lesekunnskaper er grunnlaget for et velfungerende liv og utdanningsmuligheter, derfor er det avgjørende med god leseopplæring fom barnehagen, sier han. Han foreslår i torsdagens kommunestyre at Vikna skal søke om å bli en språkkommune.

Et tyvetalls norske kommuner og fylkeskommuner kan denne våren få status som språkkommuner. Satsingen er del av Språkløyper – den nasjonale strategien for språk, lesing og skriving 2016-2019. Om lag 30 millioner kroner er satt av til strategien.

Lærere og barnehagelærere i språkkommuner skal delta i faglige nettverk, for å utvikle nye måter å jobbe lokalt med språk, lesing og skriving i barnehage og skole. Kommunene og fylkeskommunene får tilskudd til å danne lærende nettverk og til delvis frikjøp av ressurslærere. De får også faglig støtte underveis fra Lesesenteret og Skrivesenteret. Språkkommuner skal motivere kommuner og fylkeskommuner til å ta et helhetlig og strategisk ansvar for å forbedre barn og unges språk-, lese- og skriveferdigheter. -Fristen for å søke går ut 15. mars, så jeg håper kommunestyret er villig til å handle raskt, sier Lars Gunnar Marken.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**