Halden trenger en ambisiøs klimaplan

Halden Venstre vil ha fortgang i kommunal klimapolitikk

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Halden Venstre ønsker å sette igang arbeidet med ny klimaplan snarest, slik at vi i 2017 har en plan, med løpende tiltak, for å bidra til Norges andel av de globale utslippskuttene.

Klimamøtet i Paris er et godt utgangspunkt for en lenge tiltrengt gjennomgang av kommunens klimaplan. Klimaplanen, som ble vedtatt i 2010, er svært lite konkret på så vel tiltak som mål.

Halden Venstre ønsker en gjennomgang av iverksatte tiltak, samt resultatene av disse. En del har blitt gjennomført, som enøkarbeid i bygninger, bruk av grønn energi, bruk av elbiler, brenning av deponigass. Andre tiltak er underveis, som biogassanlegg knyttet til renseanlegget på Remmen.

Ved rullering av klimaplanen må målene for utslipp konkretiseres og nye tiltak utpekes. Det er naturlig å gå videre med elektrifisering av bilparken og maskinparken for øvrig. Samtidig må det legges opp til mindre bilbruk ved tilrettelegging for syklende og gående i henhold til nylig vedtatt gang- og sykkelplan.

Vi er også avhengige av samarbeide med industrien for å redusere utslippene, som det nye bioenergianlegget på Saugbrugs er et interessant og godt eksempel på.

Ved oppføring av nye bygninger, bør utslipps- og energikravene skjerpes. Ved rullering av planen bør det vurderes om man skal kreve at alle nyoppførte hus skal være plusshus fra 2018.

La Halden vise vei i kommunal klimapolitikk.

Årsmøte, Halden Venstre, 22. januar 2016.

Innlegget ble publisert i Halden Arbeiderblad 29. januar 2016

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**