Uttalelse: Nasjonalt testsenter for havvind i Rogaland

Foto: Dong Energy

Et enstemmig fylkesårsmøte vedtok lørdag 6. februar at Rogaland Venstre ønsker nasjonalt testsenter for havvind i Rogaland.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Stortinget fattet i desember vedtak hvor man bad regjeringen om at de i forbindelse med energimeldingen skulle legge frem en strategi som bidrar til realisering av demonstrasjonsprosjekter for flytende havvind.

I Rogaland er det allerede etablert et testsenter for flytende vindmøller. Dette senteret, Marin Energi Testsenter (MET-senteret) ble etablert i 2010 og er et selskap eid av lokale kommuner, fylkeskommunen, Haugaland Kraft, Uni Research Polytec og Statoil.

MET-senteret har per i dag en flytende vindmølle til testing, samt konsesjoner for inntil åtte nye vindmøller. Forholdene er derfor lagt til rette for nye prosjekter allerede.
Det er stor konkurranse internasjonalt og det er derfor viktig at ytterligere satsing fra Norge bør fokuseres på et allerede etablert testsenter som både har erfaring, konsesjoner og infrastruktur klar. Dette vil gi oss et helt nødvendig fortrinn og muliggjør iverksettelse av et testprosjekt raskt.

Vi har mye datagrunnlag fra de første årene med testing, vi har en leverandørindustri som kan bidra inn i prosjektene og vi har kompetansen som er nødvendig.

Rogaland Venstre vil derfor sterkt tilrå at myndighetene satser videre på det allerede eksisterende testsenteret i Rogaland ved at det blir et nasjonalt testsenter. Det vil gi Norge det nødvendige fortrinnet for å ta dette grepet innen det grønne skiftet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**