GIGANT-DEPONI I BREVIK KAN IKKE GODTAS

Uttalelse fra Telemark Venstres årsmøte 13.02.2016:

GIGANT-DEPONI I BREVIK KAN IKKE GODTAS

Stortingets Energi- og miljøkomite under ledelse av Ola Elvestuen (V) har 18. desember enstemmig bedt Miljøverndepartementet om å utarbeide en ny Stortingsmelding om ny avfallspolitikk. Bakgrunnen er EUs planer for en ny sirkulasjonsøkonomi. Avfall skal betraktes som en ressurs som i størst mulig grad skal gjenvinnes lokalt. Mindre bruk-og-kast og mer gjenvinning skal skape 100 000 nye arbeidsplasser i den nye industrien i Europa innen 2030. Søppelturisme med transport av avfall mellom land skal reduseres.

Telemark Venstre finner det derfor underlig at Miljødepartementet fortsatt jobber aktivt for å gjøre Brevik til et mulig stordeponi for hele landet – med stor import av farlig avfall fra våre nordiske naboland. Bystyret i den erfarne industrikommunen Porsgrunn sa nei til disse planene i mars i fjor. Det kommunale selvstyret bør respekteres.

Bedriftene, NOAH og NORCEM, jobber fortsatt med deponiplanene – til tross for at avstanden i Brevik – mellom mulig mottak og bybebyggelsen er ned til under hundre meter. På Langøya, som i dag er hovedmottak for norsk og nordisk farlig avfall, er avstanden 4 km. Det er også internasjonal standard for slike avfallsbehandlingsanlegg. Vi stiller også spørsmål ved hvorfor en bedrift som NOAH skal ha tilnærmet monopol på denne typen virksomhet og dermed hindre konkurranse og teknologisk utvikling i gjenvinningsektoren.

Telemark Venstre mener deponispørsmålet nå må inn i den nye Stortingsmeldingen om sirkulasjons- og avfallspolitikk. Søket etter ett nytt gigantdeponi må erstattes av en reduksjon i deponibehovet og en lokal gjenvinning av mest mulig avfall. Den nye miljøministeren, Vidar Helgesen, bør snarest ta turen til Brevik for å snakke med innbyggere, bedrifter og organisasjoner om deres frykt for å bli Europas største avfallsdeponi – stikk i strid med det resten av Europa vil praktisere de neste tiårene.

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**