Legg ned Akershus og opprett ny region nå!

Foto: common wikimedia

Uttalelse vedtatt på Akershus Venstres årsmøte 2016:

Legg ned Akershus og opprett ny region nå!

Akershus Venstre vil legge ned Akershus som eget fylke snarest mulig, og starte arbeidet med en ny og mer funksjonell region. Dagens fylkeskommune er ikke lenger egnet til å forvalte våre felles ressurser.

Venstre mener at det er behov for et sterkt regionalt nivå som kan erstatte dagens fylkeskommuner. For å skape en ny funksjonell region, må også Oslo være en del av denne prosessen der det ikke er gitt at Oslo fortsetter som eget fylke. Et regionalt folkevalgt nivå styrker demokratiet og innebærer maktspredning. Et regionalt folkevalgt nivå er viktig som samfunnsutvikler og for å ivareta samfunnets behov på tvers av kommunegrenser.

Fylkeskommunen har i dag relativt få ansvarsområder og bør legges ned. Et nytt regionsnivå må være betydelig større enn dagens fylkeskommuner og må gis flere oppgaver. Akershus Venstre mener at regionreformen må bidra til å forenkle og rydde opp i den statlige regionale organiseringa slik at en rekke statlige oppgaver kan flyttes til regionalt folkevalgt nivå, og eventuelle statlige regionale inndelinger må følge de geografiske grensene for de nye folkevalgte regionene.

Stortinget har vedtatt at Norge skal ha tre folkevalgte forvaltningsnivåer. Venstre støtter arbeidet med kommunereform, men mener vurdering av oppgavefordelingen til det regionale nivået må gjøres som ledd i arbeidet med kommunereformen. Venstre ønsker fortgang i arbeidet og vil legge ned Akershus fylkeskommune snarest mulig.

Akershus Venstre vil

  • Få fortgang i arbeidet med å nedlegge Akershus fylkeskommune og starte prosessen med en best mulig regional inndeling på Østlandsområdet. Et nytt regionalt folkevalgt nivå bør være på plass til valget i 2019.
  • Kombinere arbeidet med kommunereform med en regionreform der større regioner overtar flere statlige oppgaver.
  • At de geografiske grensene i det nye folkevalgte regionale nivået i størst mulig grad må bestemmes av funksjonelle bo- og arbeidsmarkedsregioner.
  • Som et minimum gi de nye regionene ansvar for kollektivtrafikken, videregående opplæring, fagskoleutdanning, næringsutvikling, kulturminnevern og regional naturressursforvaltning.

 

 

 

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**