Ja til mobbeombud

Psykisk helse, Ill: Ukjent

Fylkestinget vedtok enstemmig å tilsette et mobbeombud for elever og lærlinger i Rogaland fra høsten 2016 på sitt møte den 1. mars 2016.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Venstres Svein Abrahamsen viste i sitt innlegg på fylkestinget til at 257 elever ved videregående skole i Rogaland svarte at de blir mobbet i sist elevundersøkelse. Det må vi gjøre noe med. Hver enkelt av disse elevene har etter opplæringloven rett på et læringsmiljø som fremmer helse, trivsel og læring, altså et læringsmiljø uten mobbing.

Abrahamsen understreket at mobbing kan ha alvorlige konsekvenser for de som blir utsatt for det. Folkehelseinstituttet har pekt på at det er underkommunisert hvor alvorlig mobbing er. Barn og ungdom som mobbes har betydelig økt risiko for å utvikle psykiske vansker og lidelser, som kan vare livet ut. Arbeid mot mobbing handler derfor også om folkehelse.

I Rogaland fylkeskommune sin regionalplan for folkehelse er psykisk helse et satsingsområde. Et tiltak er å styrke videregående skole som en arena for fremme god psykisk helse og forebygge utvikling av psykiske lidelser. Her vil et mobbeombud kunne bidra ved å jobbe forebyggende overfor de videregående skolene og bidra med kompetanse. Samtidig skal ombudet være en uavhengig person som elever som mobbes kan ta kontakt med hvis skolene sine tiltak mot mobbing ikke er gode nok.

Abrahamsen viste til at Venstre er glad for presiseringen i vedtaket om at ombudet på sikt bør inkludere kommuner som ønsker å bidra med mobbombudsressurs. Andre av de fylkeskommunale mobbeombudene får ikke bare henvendelser fra elever i videregående skoler, men også fra elever og deres foresatte i barnehager og grunnskolen, som faller utenfor det ombudet formelt sett har ansvaret for. Fylkeskommunen bør derfor være positive til et framtidig samarbeid om mobbeombud med kommuner som ønsker det, slik at det kan bli et ombud for alle elever.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**