Interpellasjon om dumping av snø i byfjorden

Illustrasjon: Tina Bülow-Berntzen

Interpellasjon framlagt av Suzy C. Haugan, gruppeleder Tønsberg Venstre på bystyremøte 16. mars 2016

Når snø fjernes, kan den ta med seg mye forurensning – fra gater, industri og hus. Snøen kan inneholde flere miljøgifter. Snø som smelter på land er mer sannsynlig at blir renset enn snø som havner i vannet.

Vannet i byfjorden henger sammen med vannet i Oslofjorden, og Tønsberg kommune må ta sin del ansvaret å sikre beskyttelse og bærekraftig bruk av vannmiljøet. Det er vi er forpliktet til gjennom vanndirektivet og som en ansvarlig kommune.

I Tønsberg blir måkt snø lagt i en haug på Stensarmen, noe også skjøvet i sjøen. Området for snødumping grenser inn til Presterødkilen naturreservat.

Tønsberg kommune har en avtale med havnevesenet om at de kan dumpe snø i sjøen.
I Tønsberg har det nærmest blitt en årlig tradisjon at enkelte uttrykker stor bekymring for møkkete snø som havner i vannet, eller naturreservatet. Deretter blir folk forsikret om at alt er greit – og så «glemmes» temaet frem til neste vinter.

Men faktum er at det ikke har blitt tatt prøver av snøen på flere år.
Dette ønsker bystyregruppa i Tønsberg Venstre å gjøre noe med. Vi mener at systemet for snødumping i kommunen har stort forbedringspotensiale. Snøen KAN inneholde miljøgifter, som er svært uheldig om kommer ut i vannet. Vi opplever at det ikke er et optimalt innarbeidet system for å ta prøver. Ny snø er fersk og ren, men blir det aldri måkt og dumpet snø i vannet som er møkkete?

Som den fremoverlente miljøkofuserte kommunen vi ønsker at Tønsberg skal være ser vi muligheten for eget snødeponi hvor vannet renses før det «slippes ut». Dette har Torp og områder i Oslo for eksempel. Vi mener det må være interessant å se på om dette kan være noe også for Tønsberg.

Jeg spør deg ordfører:
– Mener du at slik snøen dumpes nå er forsvarlig – også sett i et miljø- og fremtidspersektiv?
– Vil ordfører se på muligheten for deponi med rensing, og sørge for at det blir politisk behandlet?
– Vil ordfører sørge for at et system for måling av snøen blir iverksatt?

Suzy Haugan
Bystyrerepresentant for Venstre
i Tønsberg Bystyre

Artikkel om interpellasjonen på Tønsberg Blads nettsider 15. mars 2016

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**