Status på realisering av nytt Åsane sentrum

Foto: Francisco Munoz

I dagens bystyremøte rettet bystyrerepresentant, Per-Arne Larsen, søkelyset på realiseringen av Åsane sentrum i sitt spørsmål til byutviklingsbyråden. Les spørsmålet og svaret han fikk her:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Åsanes sentrale deler er gjentatte ganger blitt satt søkelyset på for sin asfaltjungel, sine spredte varehus og sin planløse utbygging. BA hadde en lang og god serie forrige sommer, Åsane Tidende tar dette opp med jevne mellomrom og sist nå i BT-magasinet og på lederplass i BT. Det gjennomgående spørsmålet er hvorfor ikke ting blir slik politikerne i utgangspunktet planlegger for, og svaret det ofte pekes på er at politikere dispenserer fra egen plan eller stikker kjepper i egne hjul.

BT setter spesielt søkelyset på den manglende utbyggingen av Åsane sentrum. Her er som kjent planene gode, men ingenting er skjedd. I BT-saken vises det til at vedtaket om utbyggingen av det som er blitt Horisont er medskyldig til at Åsane sentrum ikke realiseres. Reguleringsplanen for Åsane sentrum (S1) og Horisont-utbyggingen på Åsane senterområde (S3) ble behandlet parallelt og i stor grad som en helhet, hvor blant annet infrastruktur i nord/øst ble betalt av Horisont-utbyggingen. Planen som Horisont er en del av ble faktisk vedtatt en måned før Åsane sentrum, uten at det ble poengtert overfor daværende byråd eller bystyret at dette kunne utgjøre en trussel for utbyggingen av Åsane sentrum. Vi har i tillegg til dette fått mange forklaringer fra utbyggerne på hvorfor de ikke har startet byggingen av nye Åsane sentrum, så det er uklart for spørrer hva som er de viktigste årsakene til at planene ikke er realisert.

BT-saken avdekker at nå ønsker deleier Nordea Liv seg ut av sin eierandel. Vi vet fra før at et eierskifte hos den andre deleieren Steen & Strøm, som kom rett etter reguleringsplanen var ferdigbehandlet, tilsynelatende ikke kan ha bidratt positivt til realisering av planene, og det er selvsagt usikkert hvordan et eierskifte nå vil påvirke utviklingen.

Spørsmål til byråden:
Kan byråden si noe om status for utviklingen av Åsane sentrum nå, og eventuelt noe mer om hva som står i veien for realisering av planene slik byråden ser det?

Svaret fra byråden:

Byråden har med interesse lest saken grundig som var i BT, og har selvsagt fulgt utviklingen gjennom alle år. Jeg vil utfordre alle gode krefter til å ta fatt på det repareringsarbeidet av Åsane som sårt må til. Åsane er i utgangspunktet en fantastisk flott bydel med sitt vakre naturlandskap, med sitt rike kulturlandskap, med fjord og fjell, og åser. Åsane fortjener et sterkt fokus på kvalitet i det bygde miljø.

Bystyret bør ha en sterk intensjon om å bygge Åsane som en kvalitetsby, for Åsane er faktisk en mellomstor by i norsk sammenheng. Da trenger vi å se at vi har gode gjennomførbare planer for Åsane, og senteret er selve bykjernen. Vi som politikere må se til at planene blir fulgt, for vi kan ikke ødelegge gode planer med dispensasjoner. Vi må ha et godt samarbeid med eierne, og ha kvalitet i det vi gjør fra arkitektur til kunst i det offentlig rom, som kan være et fint virkemiddel. Byråden skal ha møte med aktører i Åsane med det første, og byråden vil også invitere til et folkemøte i Åsane for å invitere flere aktører på banen i forhold til å utvikle Åsane videre. Her jeg ikke opptatt av å fordele skyld, men å hjelpe hverandre og få reparert Åsane best mulig.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**