Merknader til Speilmeldingen 2030 – Kristiansand Venstre

Fem av toppkandidatene. Fra Venstre: Petter Benestad, Emma Lind, Ivar Bergundhaugen, Torunn Sandvand, Morten Leuch Elieson, Foto: Eva Kvelland

Speilmeldingen tar for seg fremtidig kommunehelsetjeneste, og Kristiansand Venstre sier seg enig i meldingens analyser og konklusjoner. Ressurstilgangen og bemanningsbehovene tegner å bli stadig mer krevende fremover, noe som utfordrer kommunens, og helsesektorens, prioriteringer og arbeidsmetoder.

Tallene viser hvordan Kristiansand har en kostnadseffektiv kommunehelsetjeneste, og i lys av nettopp de fremtidige ressursutfordringene er det viktig å fortsatt holde fokus på dette for å opprettholde kvalitet og effektivitet i helsesektoren. Et fokus på å være i front hva gjelder å ta i bruk ny omsorgsteknologi, slik at flere kan få være hjemme i stedet for på institusjon, er derfor blant Kristiansand Venstres anbefalinger.

Problemstillinger rundt heltids- og deltidsstillinger er i fokus i den offentlige debatt også utenfor Speilmeldingen. Kristiansand Venstre mener helsesektoren, i samarbeid med de ansatte, bør tilrettelegge for alternative turnusordninger, samt aktivt jobbe for økte stillingsprosenter for de ansatte som ønsker det.

Det kan være fort gjort å la seg overvelde av utfordringene vi ser fremover hva gjelder den kraftige økningen i antall eldre i befolkningen, og sykdomsbilder som gjerne følger med høy alder. Det er likevel viktig å ikke la dette bli et altoverskyggende problem som utarmer øvrige deler av helsepolitikken.

Kristiansand Venstre er glad for at psykisk helse får ganske så gjennomgående oppmerksomhet i meldingen, både selvstendig og som fasett av andre utfordringsområder. Et problemområde som psykisk uhelse kan imidlertid være utfordrende å telle, måle og kvantifisere, med medfølgende fare for at det nedprioriteres fordi det er så mange andre, lettere synlige utfordringer å ta fatt i. Følgelig er psykisk helse et felt Kristiansand Venstre mener bør tilegnes ekstra oppmerksomhet, blant annet ved å sikre tilstrekkelig bemanning av ansatte med kompetanse innen psykisk helse i omsorgstjenestene, sikre at skolehelsetjenesten har tilstrekkelig kompetanse på psykisk helse, øke kompetansen på psykisk helse blant ansatte i skoler og barnehager samt styrke kommunens tilbud der man kan få hjelp for psykiske problemer uten henvisning.

Kristiansand Venstre anbefaler med dette at Bystyret slutter seg til merknadene fra flertallskonstellasjonen, som presentert av representanten Hægeland fra Høyre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**