#folkeavstemming: Stem slik DU mener er riktig

30. mai avsluttes folkeavstemminga i Sandnes, Sola og Stavanger, der innbyggerne skal si om de er enige eller uenig i prinsippdokumentet vedrørende ny storkommune på Nord-Jæren. I den forbindelse, er det viktig for meg å understreke at det er ei folkeavstemming – ikke ei partiavstemming eller politikeravstemming. Det betyr at kommunens folkevalgte, i avstemminga, ikke stemmer som politikere, men som folk – på lik linje med alle andre innbyggere.

Vi har fremdeles også hemmelige valg i Norge, og man kan derfor ikke avkreve noen et svar på hva de akter å stemme eller, i etterkant, har stemt.

Selv mener jeg at – gjennom min rolle som nettopp folkevalgt – skal jeg unnlate å påvirke folk til å stemme enten ja eller nei. Det er den enkelte som selv skal få avgjøre. Jeg kan gi nøytral informasjon i den grad jeg har informasjonen en måtte søke. Jeg kommer dog ikke til å anbefale verken ja eller nei.
Mitt svar på spørsmålet om jeg skal stemme ja eller nei, kommer derfor konsekvent til å bli «jeg har ikke landa, og jeg vet ikke når jeg kommer til å lande eller om jeg lander på ja eller nei» (for det er faktisk mulig å stemme “vet ikke”).

For Sandnes Venstre sin del, slår vårt program klart og tydelig fast at vi ønsker å vite hva kommunens nye oppgaver skal være før vi realitetsorienterer ei eventuell sammenslåing. Denne informasjonen foreligger enda ikke, og det kan derfor ikke fattes og uttales et standpunkt på vegne av Sandnes Venstre.
Det betyr at det er opp til det enkelte medlem, som enkeltindivid, å avgjøre.

Når byens folkevalgte møtes til bystyremøte etter folkeavstemminga, gjør vi det som politikere i bystyresalen. Da har vi et resultat vi skal stemme over og vedta. Jeg tar det som en selvfølge at bystyregruppa stemmer i tråd med det rådet folkeavstemminga gir, ellers ville det være både rart og unødvendig å spørre befolkninga om råd.

Lykke til! Måtte det bli ei god avstemming til det beste for innbyggerne!

Kjell Haavard Thrane Høie, bystyrerepresentant for Sandnes Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**