Positiv til Sunndal + Nesset

sh, fylkesårsmøte 2016 mr
Steinar Husby, Kristian Stråmyr/Steinar Husby

Intensjonsavtalen mellom Sunndal og Nesset er nå ferdig, og det er på tide å se fremover mot Folkeavstemningen mandag 25. april. Flere politikere har begynt å signalisere hva de mener og jeg ønsker å gi en rask oppsummering av mitt ståsted, med fokus på Nessetgjeldinger.

Sunndal Venstre gikk allerede i 2014 ut med en uttalelse hvor vi mente at en sammenslåing av Nesset og Sunndal var et av de bedre sammenslåingsprosjektene i fylket vårt. Jeg er fornøyd med at det nå er dette som ligger på bordet, selv om en gjerne også skulle ha hatt med oss Tingvoll.

Når Rolf Jonas Hurlen gikk ut med støtte til intensjonsavtalen til Romsdal/Molde siterte han en uttalelse om kommunesammenslåing fra et møte i Sunndal: “Det blir ikke noe lyntog av å slå sammen to sovevogner.” Jeg kan forstå at en husker sitatet, men det var faktisk et positivt resonnement etterpå! Nesset og Sunndal er faktisk ikke “sovevogner” når vi sammenligner oss med lignende distriktskommuner i distriktsnorge!

Hydro Aluminium i Sunndal går en lys fremtid i møte når miljøavgifter vil gjøre det enda mer attraktivt å drive smelteverksindustri i Norge, og vil med høy sikkerhet gi Sunndalsøra et sterkt næringsgrunnlag i 40-50 år fremover, om ikke lengre. Jeg vil påstå at aluminiumsindustrien kommer til å være relevant lengre enn oljeindustrien!

Nesset er ingen “sovevogn” av flere grunner: Nesset har kraftpenger, ligger innen komfortabel pendleravstand av fylkeshovedstaden Molde, og vil være nærmeste nabo til en av fylkets største arbeidsplasser i løpet av 10 år: Fellessykehuset på Hjelset.

En av hovedgrunnene til at jeg er positiv til Sunndal – Nesset i forhold til andre alternativ er avstandene. Samferdselen mellom våre kommunesentrum holder høy standard, og det er ikke mange milene å snakke om. Sunndal Venstre og jeg vil også jobbe for at samferdselen i en felles kommune skal forbedres enda mer, og jobbe for å fremtidsrettede samferdselsplaner mot det nye fellessykehuset!

Lokaldemokrati er også et tema som ofte blir nevnt som et offer i en eventuell kommunesammenslåing. En kommune bestående av Sunndal og Nesset vil ha rundt 10 000 innbyggere. Da har Nesset over 30 prosent av innbyggerne. Hvis Nesset velger en storkommune på Romsdalshalvøya som får 58 000 innbyggere, blir de litt over 5 prosent av innbyggerne. I intensjonsavtalen med Sunndal går vi inn for 37 representanter i kommunestyret, hvor da Nessetgjeldinger kan regne med å få 12-14 representanter. I intensjonsavtalen til storkommunen på Romsdalshalvøya er det lagt opp til å ha en representant per 1000 innbyggere, så da vil Nesset få 3 representanter av rundt 58.

Kort og godt: Jeg mener at både Nesset og Sunndal vil få økonomiske, demokratiske og administrative fordeler av en sammenslåing vil gjøre oss til en sterk distriktskommune!

Steinar Husby, leder Sunndal Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**