Devoldholmen vår første grønne bydel

Devoldhomen., TK faksimile 170316

Nye Devoldholmen kan bli vår generasjons gave til framtidas kristiansundere som vår første grønne bydel. Området midt i Kristiansund skal over fra parkering og kontainerhavn til oppvekstmiljø og sentrumsliv med trivelige kvaliteter. Det skriver varaordfører Ragnhild Helseth i dette innlegget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Samlet plan for en grønn bydel

Devoldholmen er en av Kristiansund sine indrefileter for byutvikling. Her finner vi tomtegrunn til mange fremtidige prosjekter. Vi må vedta ei samla plan for helhetlig fremtidig utnyttelse av bydelen. Først må vi bli enige om den bærende ideen.

Jeg vil foreslå at vi tenker grønn by. Devoldholmen kan bli et pilotprosjekt for utvikling av en bærekraftig fortetning i by der klima- og miljøhensyn optimaliseres med ny teknologi og infrastruktur i alt fra transport og energiforsyning via grøntanlegg til sosiale opplevelser.

Ingen ting er mer spennende enn å ha blanke ark og fargeblyanter når mulighetene ligger foran oss og vi kan tenke nytt. Forutsetninger endres, og vi må være mer innovative og møte fremtiden slik vi best tror det gagner våre innbyggere.

Byutvikling med klima- og miljøhensyn

Det hadde Sverre Pedersen da han laget byplana for Kristiansund i sin tid. Vi styrer fortsatt etter denne fordi den var tuftet på overordnete prinsipper for hvordan gater, plasser og bygninger skulle utformes i en helhetlig plan. Det nye som er kommet inn i vår tid, er hensynet til klima og miljø. Nye føringer er utbygging nært sykkelveinett, tydelige kollektivknutepunkt, gangavstand til skole og fritidsaktiviteter, arbeidssted og opplevelser.

Boliger, næring og kultur

Devoldholmen har alle disse mulighetene i seg. En kombinasjon av boliger og næringsvirksomhet er interessant, og forslag er allerede fremmet i tidligere innspill fra flere hold. Mitt tilleggsforslag er at vi bestemmer oss for at bærekraft skal være et krav i en kompakt bydel der både barn og voksne vil trives. Det betyr enkelt sagt at utslipp og forbruk ikke skal belaste andre.

Dette er tanker som allerede realiseres andre steder i landet. I Stavanger finnes Stiftelsen Grønn By som har etablert et nettverk mellom offentlige etater og næringsliv. Blant medlemmene finner vi entreprenørselskaper, eiendomsselskaper og områdeutviklere. Grønn by samarbeider med Enova og Norske arkitekters landsforening.

Fremtidens boliger skal ha luftige balkonger, private hager og fellesareal for lek og sosialt samvær for alle aldersgrupper. Urbant landbruk er kommet som en ny trend i byplanlegging. Kan vi få til flere parsellhager midt i byen? Hage på taket er blitt en vanlig løsning for nye bygg der en både vil oppfylle krav til uteareal og avhjelpe utfordringer med overflatevann, og gi løsninger for avrenning etter nedbør. Styrtregn er blitt vanligere og må påregnes å bli mer normalt som del av klimaendringene. Trær, planter og gress tar opp i seg vann, og de renser lufta for CO2.
Blågrønn faktor, et mål på hvordan forholdet er mellom nedbør og avrenning, er innført i Oslo. Overflatevann må vi være mer oppmerksom på i all byplanlegging fremover.

Arkitektene får komme på banen når vi har blitt enige om hva området skal brukes til. Vi skal over fra parkering og kontainerhavn til oppvekstmiljø og sentrumsliv med trivelige kvaliteter. Kanskje Holmasundet kan åpnes opp igjen? Kanskje er dette også stedet for innovative miljøer og høgskoletilbud?

Sola gir nye muligheter

Uansett må premissene for bestillingen være klare: Det skal være klimavennlig og energisparende. Moderne liv krever energi til både husholdning, internett og lading av elbiler. Devoldholmen ligger slik til at sola når området hele dagen. Det gjør solceller effektive, også på gråværsdager. Stedet ligger ved kaikanten, og oppvarming kan også skje fra sjø. Byggematerialer som har lavt CO2- avtrykk i produksjon, montering og vedlikehold skal velges. De gode solforholdene gir også optimale forhold for grønne vekster i hagene.

I nabolaget ligger Vågen, et sted for rekreasjon, båtliv og opplevelse der vi kan vandre gjennom en fortelling om byens historie. Innen samme radius finner vi i gangavstand et vell av tilbud. Langs kaia er veien kort til sentrum med forretninger, kafeer og restauranter. Vi er nær Festiviteten med sine kulturtilbud, og Vanndamman og Kringsjå for rekreasjon og mosjon. Atlanten Idrettspark ligger i gangavstand, det samme gjør skoletilbud på alle trinn.

Nye Devoldholmen kan bli vår generasjons gave til framtidas kristiansundere som vår første grønne bydel.


Innlegget sto på trykk i Tidens Krav 17.03.16

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**