Færder kommune bør kjøpe Håøya og åpne øyperlen for alle

Fremtidig Færder kommune, Foto: Joachim Bræk Poppe-Holmdahl
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

I Tønsbergs Blad 14. april 2016, skriver Per Espen Fjeld fra Tjøme Venstre og Marite Juul fra Nøtterøy Venstre om hvorfor Færder kommune bør sikre seg Håøya.

Erfaringene fra Bolærne vil forståelig nok gjøre mange skeptiske, men det er det ingen grunn til.

Forsvaret skal selge Håøya, og det store spørsmålet er hvordan vår fremtidige felles kommune Færder skal forholde seg til dette salget. Tjøme Venstre og Nøtterøy Venstre mener kommunen(e) bør kjøpe øya.

Ryggekysten

De dystre erfaringene fra Bolærne vil forståelig nok gjøre mange skeptiske til et nytt øykjøp, men det er det ingen grunn til, Håøya har ikke stort annet til felles med Bolærne enn en fortid med forsvaret.

Hovedproblemet på Bolærne er avstanden til fastlandet. Det er ikke lett å ta seg dit. Det har også vært vanskelig å få til fornuftig gjenbruk av bygningsmassen der ute.

Håøya derimot, ligger tett på Nøtterøy, bare atskilt av et smalt sund, og nær trafikknutepunktet Tenvik brygge. Kyststien til og fra Tenvik passerer i vannkanten på hovedøya tvers over sundet. Det er parkeringsplass i Tenvik og på Skjerpe.

Det går buss til Tenvik seks dager i uka hele året, og om sommeren også på søndager. Veierlandsferga, som har anløpssted i Tenvik, vil med noen tilpasninger i rutetabellen også kunne betjene Håøya.

Håøya har stort potensial som utfluktssted for dagsturister. Øyas spennende forhistorie som forsvarsverk for Vestfjorden, vil være av interesse for mange. Utsikten oppe fra de gamle kanonstillingene er formidabel.

Grønn vekst

Det finnes også små strender på øya, men disse trenger stell, ikke minst må det lages farbare veier fram til dem, Håøya er som så mange andre ubebodde øyer, temmelig overgrodd.

Her er det mulighet for enkle arbeidsoppgaver med landskapspleie for mennesker som trenger tilrettelagt arbeid.

Forsvaret har de siste årene brukt Håøya som feriested, og bygningsmassen er i stor grad tilpasset dette formålet. Det er mange flotte og godt vedlikeholdte eiendommer på øya som det vil være enkelt å omsette på feriehusmarkedet, til privatpersoner, organisasjoner og næringsaktører. Ved hovedkaia ligger en nyrestaurert bygning med spisesal, publikumstoaletter og restaurantkjøkken. Langtidskontrakter for utleie til ideelle organisasjoner bør også vurderes.

Vårt forslag er at kommunen(e) benytter sin forkjøpsrett og kjøper Håøya. Deretter bør kommunen(e) søke samarbeid med Oslofjorden friluftsråd for etablering av en kystledhytte, se på mulighetene for leirskole o.l. Resten av bygningsmassen (med litt tomt rundt) kan selges til private. Det øvrige området gjøres om til friareal.

Veierlandsferga kan settes inn i fast rutetrafikk om sommeren, og det legges til rette for at allmennheten kan legge til med egen båt på de mange bryggene som finnes på øya. Sammen ved Veierland vil Håøya være et spennende utfartsmål for turister. Ferja bør kunne tilby en «øyhoppingsbillett» til dem som vil ha med seg begge øyene på samme tur.

Det er trangt om plassen i strandkanten i Nøtterøy og Tjøme kommuner. Ved å kjøpe Håøya sikres allmennheten enkel adgang til en spennende og flott øy.

Per Espen Fjeld og Marite Juul

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**