– Flertall for en mer offensiv likestillingspolitikk

Ketil Kjenseth
- Jeg er svært glad for at iskanten flyttes sørover. Det er nå enighet på Stortinget om en helt tydelig grense for petroleumsvirksomhet i nord. Dette har lenge vært Venstres mål, sier Ketil Kjenseth. , Foto: Cathrine Dokken

– Kvinnekampen er ikke over. Likestillingen går for sakte. Da krever det at vi tar grep, ikke at vi venter på at resultatene modnes, sa Ketil Kjenseth da Stortinget i dag debatterte regjeringens likestillingsmelding. – Men meldingen er svak på tiltaksfronten. Venstre fremmer derfor 16 forslag og sikrer sammen med resten av opposisjonen flertall for en rekke tiltak som styrker likestillingen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

– Like rettigheter skal sikres formelt gjennom lovverk, like muligheter skal sikres gjennom aktiv offentlig politikk, mens skole, næringsliv, arbeidsliv og sivilsamfunn har et medansvar for å spre kunnskap og formidle holdninger som underbygger likestilling og respekt mellom kjønnene. Kvinner og menn skal ha en like selvsagt tilgang på makt og innflytelse, som de skal ha lik mulighet til å ha omsorgsfunksjoner for barn og familie. Det er Venstres utgangspunkt som et liberalt parti, konstaterte Kjenseth.

Dagbladet: Her er Norges nye likestillingspolitikk

Et liberalt, feministisk parti

Det er ikke første gangen Venstre avgjør retningen på likestillingspolitikken. Venstres likestillingshistorie er lang og stolt. Det var Venstrekvinner og –menn som dannet Norsk Kvinnesaksforening, og det var Venstre som førte an i stortingskampen for stemmerett for kvinner før det fikk allmenn tilslutning i 1912. Venstre hadde Norges første kvinnelige partileder, Eva Kolstad, som siden ble verdens første likestillingsombud. Venstre innførte kjønnskvotering som første parti, og Venstre satt i regjeringen som innførte kjønnskvotering i styrer i 2004.

Det er naivt å tro at likestillingen vil gå sin gang uten kvotering og statlige reguleringer – som vi forhåpentlig en dag kan oppheve.

– Dette er virkemidler vi står inne for også i dag. Det er naivt å tro at likestillingen vil gå sin gang uten kvotering og statlige reguleringer – som vi forhåpentlig en dag kan oppheve. Dette er den liberale feminismen: at det ikke skal ha noe å si hvilket kjønn du er for hvilke muligheter du har i livet, at vi ikke skal blande oss opp i hvordan folk vil leve livene sine, og at vi samtidig erkjenner at det er strukturelle utfordringer som det er en politisk oppgave å løse gjennom regulering, sa Kjenseth.

Kjenseth dro særlig fram kvinner i ledelse og næringsliv, familiepolitikk og Venstres forslag om innføring av et tredje kjønn.

Kjønnstradisjonelle utdanningsvalg

– En av de største utfordringene for likestillingen er kjønnstradisjonelle utdannings- og yrkesvalg, og de konsekvensene dette har for kjønnsbalanse i topplederstillinger. I for eksempel helse- og omsorgsfag og bygg og anlegg tilhører over rundt 90 prosent av elevene ett kjønn. I akademia er problemet stort for bl.a. sykepleiere og psykologer. I stor del av offentlig sektor, for eksempel nettopp i helse og omsorg, er flertallet av de ansatte kvinner, men lederne er oftest menn. Det er ikke godt nok. Vi må gi kvinner med lederegenskaper og lederambisjoner mulighet til å ta lederposisjoner, sa Kjenseth. Venstre støttet et forslag om å innføre ekstrapoeng til de som søker seg til utdanninger der det er 80 pst eller mer av det motsatte kjønn.

I stor del av offentlig sektor, for eksempel nettopp i helse og omsorg, er flertallet av de ansatte kvinner, men lederne er oftest menn. Det er ikke godt nok.

– Jeg vil også gi regjeringen skryt for å løfte fram ben likestillingspolitikk som henvender seg til det private næringslivet. Bare 30 prosent av gründere er kvinner, og færre kvinner enn menn lykkes. Om kvinner og menn skal ha like muligheter for å påvirke samfunnsutviklingen og likestilles på alle områder, er dette viktig å huske.

Likestillingen begynner ved kjøkkenbenken

– Den store svakheten ved meldingen er mangelen på familiepolitiske tiltak. Høyre og Frp er ikke villige til å erkjenne at de store kjønnsforskjellene i foreldres fordeling av omsorgsoppgaver, får konsekvenser for likestilling i utdanning, arbeidsliv, ledelse – og sannsynligvis også politikk og demokrati. Sagt på en enklere måte: At likestilling begynner ved kjøkkenbenken. En likestillingsdebatt uten dette perspektivet blir en halv likestillingsdebatt, påpeker Kjenseth.

Dette er også bakgrunnen for at Venstre i dag fremmet 16 tiltak. Blant disse er forslag som berører viktige familiepolitiske tiltak som foreldrepermisjon og kontantstøtte, som begge legger sterke føringer på hvor reell likestillingen er.

En tredje kjønnskategori

Venstre foreslo også innføring av en tredje kjønnskategori. Debatten var ikke moden nok til at dette forslaget fikk flertall, selv om det har bred støtte i partienes ungdomsorganisasjoner. – Men det er fristende å trekke historiske linjer og se hvordan homofilidebatten har utviklet seg, og hvordan homofile etter hvert har vunnet politisk respekt og respekt i allmennheten. Vi ønsker med dette å utvikle den samme respekten og forståelsen for dem som ikke føler seg hjemme i ett av de to kjønnene.

Dagbladet: Vil innføre tredje kjønn

Dette er en del av en lang prosess: Husk at det tok 25 år fra vi fikk partnerskapsloven til vi i dag har en fullverdig likekjønnet kirkevielse.

– I fremtiden kan vi tenke oss et samfunn hvor stadig flere velger å definere seg som hverken mann eller kvinne – men som et formelt akseptert felleskjønn – gjerne «hen» – slik vi ser det i Danmark og i Sverige. Det er ikke snakk om å vedta noen endring av folks dagligtale – men rene formelle endringer av hvilke valg du har når du registrerer det i offisielle skjema som for eksempel passet. Det kan ha praktiske årsaker, for eksempel for transpersoner som skifter kjønnsuttrykk. Det vil kunne oppstå problemer hvis du står oppført i passet som mann, og du er kledd som en kvinne. Det er enkelt for samfunnet å legge til rette for for dette. I tillegg vil det være personer som ikke ønsker å ha en identitet som enten mann eller kvinne.

– Dette er en del av en lang prosess: Husk at det tok 25 år fra vi fikk partnerskapsloven til vi i dag har en fullverdig likekjønnet kirkevielse. Jeg tenker at vi en gang i fremtiden utvikler et samfunn hvor kjønn ikke er så identitets-viktig, hvor kjønnet har vesentlig mindre betydning enn i dag, sier Kjenseth.

VG: Vil ha felleskjønn i offentlige dokumenter

Venstres forslag

«Stortinget ber regjeringen sette mål om, og jobbe for, at 40 prosent av lederne på alle nivåer i staten skal være kvinner.»

«Stortinget ber regjeringen som en del av en skolelederutdanning sikre at rektorer, lærere og andre ansatte i skolen gis opplæring i hvordan man forhindrer mobbing og seksuell trakassering.»

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag til Stortinget om å innføre en tredeling av foreldrepermisjonen.»

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag til Stortinget om å gi far selvstendig rett til foreldrepenger, inkludert fedrekvoten.»

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag til Stortinget om å avvikle kontantstøtten.»

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en ny handlingsplan for likestilling i barnehage og grunnopplæring, som også inkluderer skolefritidsordning/aktivitetsskole.»

«Stortinget ber regjeringen om å utrede hvordan etablering av en treårig profesjonsutdanning for karriereveiledere kan bidra til at flere menn søker seg til typiske kvinneyrker.»

«Stortinget ber regjeringen gjennomføre forsøk med karriereveiledning tidligere i skoleløpet for å tidligere vise jobbmuligheter som bryter med tradisjonelle kjønnsrollemønstre.»

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget på egnet måte med en plan for å rekruttere flere menn til helse- og omsorgsfag.»

«Stortinget ber regjeringen styrke diskrimineringsvernet for minoritetskvinner og legge bedre til rette for at minoritetskvinner kan delta i samfunnet på lik linje med norske kvinner.»

«Stortinget ber regjeringen innføre regler om meldeplikt for dem som i dag har en plikt til å avverge kjønnslemlestelse.»

«Stortinget ber regjeringen legge til rette for mer bruk av heltidsstillinger i helse- og omsorgssektoren.»

«Stortinget ber regjeringen i arbeidet med innholdet i skolen om å styrke seksualundervisningen og sørge for at undervisningen også tar for seg kjønn og seksuell orientering.»

«Stortinget ber regjeringen innføre en tredje kjønnskategori.»

«Stortinget ber regjeringen sørge for at kvinners reproduktive helse og rettigheter skal være en prioritert oppgave for Norge i internasjonale fora og i dialog og samarbeid med andre land.»

«Stortinget ber regjeringen sørge for at Norge går foran internasjonalt for å fremme rettigheter til seksuelle minoriteter.»

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**