Beroligelse – ikke bare avskrekking!

Foto: Eidi Ann Hansen

Vi er i en rustningsspiral vi ikke har sett siden den kalde krigen, sier Siri Engesæth fra Akershus Venstre fra landsmøtets talestol.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

I 1997 klasket jeg hånden i møtebordet så kontreadmiral og sjef for den sivile atombasen i Murmansk skvatt. ”Hit, men ikke lenger”. Overraskende nok hørte de på meg, og vi fikk fremgang i atomavfallsprosjektet.

I forrige uke ser vi russisk jagerfly skjener ned mot et amerikansk marinefartøy i Østersjøen, og Russland har lander med militært fly på Svalbard i strid med våre inngåtte avtaler.

Avskrekking og beroligelse

Under den kalde krigen hadde vi en tydelig forsvarspolitikk – avskrekking og beroligelse. Vi hadde forsvar i nord, og vi var tydelige på at vi var del av NATO og alliert med Amerika. Samtidig var vi tydelige på at amerikanerne ikke skulle ha baser i Norge i fredstid.

Rustningsspiral

Men politikken i dag har skiftet; Nato avskrekker med å firedoble investeringene på østflanken, men beroligelse har endret innhold. Nå er det beroligelse for Baltikum med øvelser på grensen.

Vi øver, de øver. Norge har bygget ned forsvaret hjemme, men fylkesopprøret i Høyre varsler at det nå skal rustes opp igjen.

Vi er i en rustningsspiral vi ikke har sett siden den kalde krigen.

Bare isolering

Forsvarsminister Eriksen Søreide og Natosjef Stoltenberg driver politikk med bare isolering og avskrekking.

Putin har aldri vært så populær som når han viser militær styrke slik vi så på tv i går. Men Sovjetunionen brøt ikke sammen på grunn av rustningskappløpet alene

Det var krefter i Russland og internasjonalt som kunne dele og vise informasjon om menneskerettigheter, miljø og demokrati, og med Gorbatchov og Tsjernobyl som katalysatorer ble det et unisont ”dette finner vi oss ikke lenger i”.

-Vi kan ikke lage en mur

Vi har felles utfordringer med Russland – miljø, menneskerettigheter, migrasjon, ekstremisme.

Men hva gjør vi? Helsingforskomiteen og andre som jobber med det sivile samfunn i Russland må i år kutte for første gang på 20år. NGO’er i Russland likvideres juridisk sett og Norge kutter støtten til organisasjonene som støtter dem?

Hva er Norges plan? Russland kommer til å ligge der det ligger. Vi kan ikke lage en mur.

Norge må kunne klaske i bordet, markere militært. Men vi må også styrke det sivile samfunn og alle våre andre bånd mot Russland.

Her har Venstre en stor jobb å gjøre .

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**