Uttalelse: Venstre ønsker den digitale delingsøkonomien velkommen

Foto: Jo Straube

Den digitale delingsøkonomien gjør tilgangen til produkter som bildeling, transporttjenester, utleie av bolig, ulike tjenester og kompetanse enklere. Enkle og lett tilgjengelige teknologiske løsninger har forkortet og effektivisert veien mellom tilbyder og kunder.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Sømløs tilknytting mellom kunde og leverandør er en av vår tids viktigste økonomiske endringer. Den digitale delingsøkonomien omfatter bl.a. deling, men også bytting, tjenesteleveranser og salg av varer og tjenester. Felles for elementene i delingsøkonomien er fremveksten av tilliten mellom brukerne, uten andre mellomledd enn den digitale plattformen.

Informasjonsteknologi knytter oss tettere sammen og lar oss utnytte ressursene bedre. Ved å dele ressursene, kan vi redusere materialforbruk og ressursslitasje, klimagassutslipp og kostnader. Delingsøkonomien lar folk benytte seg av goder mange ellers ikke har råd til, eller ikke har noen langtidsinteresse av å eie. Vi har nå en mulighet til å øke fleksibiliteten, uavhengigheten og tilgangen på en rekke varer og tjenester.

Den digitale delingsøkonomien kan gi grobunn for nye bedrifter, og i arbeidsmarkedet kan den øke deltakelsen til personer som ikke kan eller vil ha fast jobb. Norge må derfor gripe mulighetene til økt verdiskaping som den globale delingsøkonomien gir.

Fremveksten av digitale delingsløsninger for varer og tjenester utfordrer bestående strukturer for regulering, skattelegging og tradisjonelle arbeidslivsorganiseringer. I tillegg oppstår nye problemstillinger knyttet til forbrukerrettigheter, sikkerhet og ansvarsfordeling. Hvilket ansvar tilbydere og formidlingstjenester har, må reguleres. Trygghet for forbrukere er vesentlig for at nye tjenester skal kunne lykkes i markedet på sikt, fordi markedet er avhengig av tillit.

Selskap som tilbyr kobling mellom tilbyder og konsument, må skattlegges på likt grunnlag som annet tradisjonelt næringsliv. Det trengs internasjonale løsninger på internasjonale problemer, og Venstre mener Norge må ta del i utviklingen av internasjonale skatteordninger, slik som EUs Common Consolidated Corporate Tax Base (CCCTB). Det må også utvikles enkle måter for den enkelte tilbyder å innrapportere regnskapstall til Skatteetaten.

Mange har også påpekt faren for pulverisering av arbeiderrettigheter når flere går fra tradisjonelle ansettelsesforhold til å operere som freelancere i en ny digital økonomi. Venstre er tilhengere av et godt organisert arbeidsliv, og mener det bør tas initiativ til å finne gode løsninger for blant annet sykelønn, pensjonssparing og velferdspermisjoner også for freelancerne. Det er problematisk at gründere og freelancere ikke har de samme rettighetene som vanlige arbeidstakere, selv om begge gruppene er forpliktet til å betale skatt og trygdeavgift.

Sidene ved delingsøkonomien er de nye transporttjenestene, som lar bileiere bruke sin egen bil til å transportere kunder. Det er viktig at sjåfører har et avklart grunnlag for sin virksomhet, og Venstre ønsker å gjennomgå regelverket for persontransport. Rammevilkårene for taxinæringen må også gjennomgås.

Venstre vil:

  • Stille seg grunnleggende positivt til innovasjon gjennom delingsløsninger.
  • Utrede hvordan skatteleggingen av digitale delingsaktører skal foregå, i tett samarbeid med EU og andre internasjonale skatteaktører.
  • Gå gjennom reguleringene for utleie av personlige og offentlige eiendeler og tjenester, som bolig, bil og arbeidskraft med sikte på å finne bærekraftige, trygge løsninger som tillater nåværende og fremtidige delingsøkonomiske samarbeidsstrukturer.
  • Skille mellom yrkes og hobbyvirksomhet f.eks. når det gjelder rapportering og skatteregler, og spesielt når det gjelder relevant rapportering til SSB.
  • Gi fylkeskommunen lokal frihet til å utforme sin egen fylkeskommunale persontransportpolitikk.
  • Utrede løsninger for å ivareta og forbedre rettighetene til freelancere og gründere.


Uttalelsen ble vedtatt av Venstres landsmøte 17. april 2016

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**