Rydd Gilhusstranda med oss lørdag 7. mai!

Lier Venstre og andre frivillige rydder Gilhusodden friluftsområde for søppel, kl. 12:00 - 15:00 lørdag 7. mai, 2016, www.regjeringen.no

Norsk sommer er for mange ensbetydende med solfylte dager ved og på sjøen, båtliv og bading i rene, naturskjønne omgivelser. Men idyllen er i ferd med å slå sprekker. Dykkere og fiskere vet det, og de som går tur ved stranden tidlig på våren vet det også: Havet, og strendene våre flyter av søppel.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Ja til rene strender og nei til marin forsøpling

Hvert år havner 6,4 millioner tonn søppel i verdenshavene, og 75 prosent av dette er plastikk. Bare i norske farvann er mengden søppel som dumpes i sjøen beregnet til 36.000 tonn årlig. Av dette synker 70 prosent til bunns, 15 prosent flyter og 15 prosent skylles opp på land, ifølge FNs miljøprogram UNEP. Dette utgjør en trussel for alt marint liv og dyr som nyttiggjør seg av ressurser fra havet – ikke minst oss mennesker.

Avfallet truer matfatet vårt og helsen vår. Søppelet dreper mer enn én million sjøfugler per år, mange hundre tusen sjøpattedyr og et ukjent antall fisk og skilpadder.

hvor lang tid marin forsøpling

Venstre vil:

  • Sette av 50 millioner kroner årlig til en jevnlig opprydding av norske strender.
  • Opprette returordninger for fiskeredskaper, der fiskere får betalt for å levere inn gamle og ødelagte redskaper.
  • Innføre og øke miljøavgifter på plastposer og engangsemballasje av plast.
  • At bransjene som forsøpler mest, som fiskeri, oppdrett, shipping og petroleum må gis strengere retningslinjer for håndtering, innsamling og gjenbruk av gammelt og ødelagt utstyr.

 

Bli med Lier Venstre å rydde Gilhusstranda lørdag 7. mai!

I vår egen kommune har vi våre egne utfordringer, og strandlinjen vår må ryddes hvert år. Derfor arrangerer Lier Venstre “Strandryddedag” lørdag 7. mai, fra kl. 12:00 – 15:00, på Gilhusodden friluftsområde, på Linnesstranda innerst i Drammensfjorden.

Gilhusodden friluftsområde i Lier, 30. april, 2016
Gilhusodden friluftsområde i Lier, 30. april, 2016

Bli med oss, og klargjør et av våre flotteste friluftsområder til sommersesongen.

Vi stiller med innsamlingsposer og engangshansker, raker og spader. Du stiller med deg selv, pågangsmot og godt humør! Ta gjerne med barna. 🙂

Oppmøte: kl. 12:00 på Gilhusodden

Vi holder på til kl. 15:00, eller til vi er ferdige. Vi tar med grillpølser og kaffe og serverer så langt lageret rekker til sultne store og små.

Målet vårt er å rydde en liten del av kysten for søppel, skaffe en oversikt over hva det marine søppelet består i, og å bidra til økt dokumentasjon av marin forsøpling.

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt!

Velkommen!

Facebook logo

Meld deg på vårt facebook-event her

 

For deg som er ekstra interessert:

Her kan du lese noen artikler om marin forsøpling, og hvilke utfordringer vi har når det gjelder miljøvern i strandsonen.

 

Bor du langt unna Lier, men har lyst til å bidra likevel?

Gå inn på www.holdnorgerent.no og finn din egen strand å rydde.

Banner_SRD_Nettside_ny

 

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**