Vil byråden slåss for et grønnere og mer miljøvennlig Filipstad?

Filipstad
Frogner Venstre sendte 23. mai et åpent brev til byråd for byutvikling i Oslo, Hanna Marcussen. Du kan lese brevet her:

Vil byråden slåss for et grønnere og mer miljøvennlig Filipstad?

Fjordbyparkens alternative forslag til omregulering av Filipstad er brutalt avvist som alternativ i Plan og bygningsetatens notat til byråd for byutvikling av 13.05.2016.

Dette forslaget ble i sin tid utviklet som følge av et innbyggerinitiativ fra beboerne i Frogner bydel og ivaretar bydelens ønske om et sammenhengende grøntdrag fra Skillebekk og Frognerstranden rundt Filipstad til Tjuvholmen. Et enstemmig Frogner bydelsutvalg har helhjertet støttet dette alternativet som sørget for et godt byrom med park og friarealer. Verdien av å skape nye, gode friarealer langs sjøkanten blir større jo mer byen vår vokser. Dette bør det derfor tas høyde for i den områdereguleringen som om kort tid skal sendes fra MDG-byråden Hanna Marcussen til bystyret. Forslaget til Plan- og bygningsetaten mangler dessverre dette perspektivet og skaper isteden en mur av høye bygninger mot fjorden inkludert en havneterminal som sperrer for utsyn til Frognerkilen og Bygdøy for den nye bebyggelsen.

Vårt spørsmål er hva byråden vil gjøre med dette?

Frogner Venstre vil påpeke viktigheten av at kvalitetene i Fjordbyparkens forslag blir videreført fordi det svarer bedre på Riksantikvarens innvendinger mot manglende landskapsvern som fortsatt står. Dette alternativet visualiserer forholdet til omgivelsene og sjøen og inkluderer i tillegg en cruisehavn uten utfylling i Frognerkilen. Et slikt eller lignende grep vil igjen øke muligheten for å oppnå en videreføring av Tinkern park ned og videre langs Frognerstranden og langs Filipstad.

Fjordbyplanvedtaket fra bystyremøte 27.02.2008 krever 90 mål friareal hvorav 41 mål fjordpark. E-18 skulle overbygges med lokk. Byråden bør derfor vurdere om Ring 1 kunne overbygges med et lokk fra rundkjøringen ved Aker brygge slik at motorveien blir støyskjermet i en kulvert ved å fylle opp terrenget i dette område. Det kan vise seg å være et bedre alternativ enn en lang tunnelforlengelse av Operatunnelen slik PBE og HAV eiendom foreslår, og store byggekostnader blir spart. En slik løsning vil også muliggjøre at Frognerstranden en gang i fremtiden kan legges i tunnel eller kulvert.

Vil byråden sørge for å innarbeide disse viktige kvalitetene i byrådets forslag til områdeplan for Filipstad?

Vi imøtekommer ditt svar.

Med vennlig hilsen
Frogner Venstre
Tore Walaker, leder
Anne-Lise Bergenheim, nestleder

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**