Muligheter i Land

www.landkommune.no

Nå har Søndre Land og Nordre Land kommuner vedtatt å gå videre i en eventuell sammenslutning til èn Land kommune, èn storkommune rundt Randsfjorden. Denne kommunen blir større i areal enn èn storkommune med Gjøvik, Vestre og Østre Toten.


Vi har i dag flere ting felles som: Land barnevern, Land museum, Dokkadelta Nasjonale Våtmarksenter, og Liv i alle husa. Tiden er nå inne til å etablere Randsfjorden Naturpark som bør omfatte begge kommunene. Her har kommunene mulighet til å kartlegge alle sine ressurser, begynne merkevarebyggingen rundt begrepet «Land». Randsfjorden Naturpark vil kunne være en katalysator for en merkevarebygging av Land basert på våre natur- og kulturverdier som igjen vil gi økt verdiskapning, økt livskraft og ønsket utvikling i tråd med våre langsiktige mål og intensjoner. Vi har allerede «Mat i Land» og «Landevegen» som organiserer matprodusenter og overnattingstilbud/serveringssteder i Land. Dette er organisasjoner som virker i begge Land kommunene i dag og som det vil være naturlig å knytte til Randsfjorden Naturpark.

Det vil være naturlig å bygge videre på «Landsby» konseptet, utviklet i Nordre Land. Hov bør kunne etableres som en landsby etter denne malen. Odnes bør tas med i landsbyutviklingen på Dokka og kan komplementere landsbyen Dokka med attraktive boområder med fjordutsikt og tilgang til Randsfjorden.

Èn Land kommune vil ha kraft og ressurser til å se inn mot Gardermoen og stor Oslo. Det er sør for Land vi ser en utvikling i næringsliv og arbeidsmarked, det er sør for Land vi ser befolkningsvekst over landsgjennomsnittet. FV34 bør rustes opp fra Røykenvik til Horn og fra Hov til Svingvoll.

Èn Land kommune vil være en naturlig forlengelse av Oslo regionen og vil ha et fotfeste på det sentrale østlandsområdet. Avstanden fra Gran grense til Etnedal grense vil være ca 63 km, mens avstanden fra Gran grense til fylkesgrensa mot Akershus vil være ca 57 km. Den nye RV4 med firefelts motorvei fra Jaren til Lunner står ferdig i løpet 2016, noe som reduserer reisetiden til hovedstadsområdet. På samme tid vil tilgjengeligheten til Land kommune øke på samme måte.

Èn Land kommune vil ha store skogressurser og her bør en storkommune ved Randsfjorden kunne presse på for å få etablert en tømmersentral i Land. En så stor skogkommune bør også kunne tilby en skogbrukslinje ved Dokka videregående skole i samarbeid med Oppland fylkeskommune.

Èn Land kommune vil beholde en lavere arbeidsgiveravgift, et viktig fortrinn for å få at ny næringsvirksomhet skal etablere seg i den nye kommunen.

Èn Land kommune vil kunne presse på for å få til ei bru over Randsfjorden der hvor ferja går i dag, ei bru vil åpne opp vestsida og gi en tilgjengelighet til østlandsområdet. Ei bru over Randsfjorden vil lette kommunikasjon og samferdsel i èn Land kommune. Busser kan gå på begge sider av fjorden for så å krysse fjorden på ei bru for så å kjøre nordover mot Dokka.

Èn Land kommune er en fornuftig løsning!

Juel Sagbakken (V) Terje Brenner (V)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**