Vestfold Venstres Miljøpris 2016

Foto: Elin Berg Schmidt

Vestfold Venstres Miljøpris 2016 ble på Verdens Miljødag – femte juni – tildelt Ragnar Syvertsen.
Juryens begrunnelse:

Tønsberg by er i dag så heldig å ha to flotte våtmarksområder med internasjonal status (Ramsar) helt inn på byen i gangavstand fra sentrum. Det ene Presterødkilen naturreservat ble vernet i 1969 etter en lang kamp. Området var i ferd med å bli brukt opp som søppelfyling. Naturverninspektør Magnar Norderhaug kjempet den kampen, og en av de viktige bidragsyterne var en ung mann ved navn Ragnar Syvertsen som den gang drev ringmerking av fugl på Presterødkilen. Magnar har siden den gang spilt en sentral rolle i utviklingen ved både Presterødkilen og ikke minst Ilene.

Da stamhusbesitter på Jarlsberg Hovedgård begynte å brenne ned husmannsplassene, fikk Ragnar en ide. Etter at Holmen nordre ble brent og Holmen søndre stod for tur, foreslo Ragnar å sikre Holmen søndre ved å gjøre det om til et naturinformasjonssenter. Han vant frem både hos fylkesmannen, Mijløverndepartementet, og ikke minst hos stamhusbesitteren selv. I dag står Holmen våtmarkssenter der med all sin aktivitet mot barnehager, skoler og åpne dager for alle.

I våres er det tatt imot snart 1000 barn og unge der for å oppleve og lære om betydningen av våtmark. – Hovedhuset heter i dag Ragnarstua som en heder til han som sikret det hele. Ragnar har også vært med å starte opp Store Færder fuglestasjon tidlig på 60-tallet og har vært den mest sentrale personen der i alle år siden. Uten han hadde det ikke vært hytte, båt, utstyr, osv som i dag. Han har nettopp søkt og fått kr 300 000 fra Sparebankstiftelsen for å bygge et helt topp moderne solcelleanlegg der for å gi strøm til stasjonen. Ragnar er en av de mest kjente naturvernere i fylket og godt kjent langt utenfor fylket og innad i miljøforvaltningen.

Ikke dårlig av en mann som av fag og yrke var politimann og jobbet i UP.

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**