Uttalelse: Middelaldermuseet i Oslo må realiseres

Foto: Dag Gaute Gaasemyr

Oslo har en rik historie fra middelalderen. I dag finnes det ruiner etter middelalderbyen Oslo i Gamlebyen, ved det gamle Oslo torg. Denne historien må dokumenteres og bevares for ettertiden. På 1990- og 2000-tallet var diskusjonen om Oslo skulle få et eget middelaldermuseum høyt framme i nyhetsbildet. Siden har saken blitt mer eller mindre lagt død. Oslo middelalderpark er et naturlig område å ta utgangspunkt i for å realisere et middelaldermuseum. Det gamle lokomotivverkstedet i nærheten kan være aktuelle lokaler for et slik museum. Før bygging av museet vedtas, bør det foretas en nærmere analyse av kostnader og potensielle inntekter for et slikt museum, bl.a. innredningskostnader, antall besøkende osv. Et middelaldermuseum i tilknytning til Ruinparken vil være en god måte å formidle Oslos eldste historie på til byen befolkning, og være et positivt tilskudd til museumstilbudet i Oslo indre øst. Samtidig vil museet kunne være et verdifullt bidrag til forskningsmiljøer innenfor middelalderhistorie i Norge.

 

Oslo Venstre vil:

  • Realisere et middelaldermuseum i Oslo i det gamle lokomotivverkstedet i Middelalderparken
  • Ha utendørs aktiviteter som middelalderspill, musikk osv. i middelalderparken som del av museets tilbud
  • At man går i dialog med Universitetets oldsaksamling om at de delene av dens samling som stammer fra Oslo lånes ut til museet
  • At et museum må ta hensyn til middelalderparken og sikre reetablering av Oslo torg. En ombygging av lokomotivhallen til museumslokaler må ta hensyn til byggets karakter.
  • At museet kan utvikles til å bli et kompetansesenter for Oslos middelalderhistorie.
  • At Oslo middelaldermuseum bør utvikles som en del av, eller i nært samarbeid med, Oslo Museum.

Vedtatt i Oslo Venstres hovedstyre 26. mai 2016

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**