Gjennomslag for tiltak for kvinner på flukt

Foto: Marius Nyheim

Når konflikter eller naturkatastrofer slår til, rammer det menn, gutter, kvinner og jenter på forskjellige måter. Selv om kvinner og jenter utgjør en stor andel av de menneskene som er på flukt, er andelen humanitære programmer med fokus på kjønn og likestilling svært lav. Venstre har foreslått en rekke tiltak som er rettet mot kvinner på flukt, og fikk gjennomslag da Stortinget behandlet saken 16. juni.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Kvinner og jentebarn utsettes for vold, overfall, utnyttelse og seksuell trakassering under hele flukten, også på europeisk jord. Kvinner og jenter rapporterer blant annet om risiko for menneskehandel, barneekteskap, økt risiko for skader og dødsfall knyttet til svangerskap, økonomisk sårbarhet og dårligere tilgang til utdanning.

– Selv i en ekstrem situasjon kan man ikke overse behovet for å styrke flyktningenes levebrød, slik at de ikke forblir avhengig av nødvendig nødhjelp over lang tid, sier Trine Skei Grande
– Selv i en ekstrem situasjon kan man ikke overse behovet for å styrke flyktningenes levebrød, slik at de ikke forblir avhengig av nødvendig nødhjelp over lang tid, sier Trine Skei Grande

– Selv i en ekstrem situasjon kan man ikke overse behovet for å styrke flyktningenes levebrød, slik at de ikke forblir avhengig av nødvendig nødhjelp over lang tid, sier Trine Skei Grande, som fremmet forslaget på Stortinget sammen med Abid Q. Raja og André N. Skjelstad.

Les hele forslaget på Stortingets nettsider

I Syria og nærområdene er det stadig flere kvinner som sitter igjen med aleneansvaret for storfamilien, og de er helt avhengige av kontantstøtte for å kunne brødfø familien. Det trengs derfor målrettede tiltak for å bedre deres økonomiske situasjon, for eksempel arbeidstrening og spare- og lånegrupper. Man ser dessverre at stadig flere får tilbud og betaling mot å gifte bort unge døtre, og barneekteskap blir derfor en overlevelsesmekanisme.

Helserettigheter for kvinner på flukt

Det er en grunnleggende menneskerettighet å bestemme over egen helse og seksualitet. Dessverre ser man at kvinner og jenter ofte blir nektet denne retten. Det er en menneskerett å ha tilgang til trygg graviditet og fødsel, men det er også en rett å bestemme selv når, og om, man vil ha barn.

Det er viktig å inkludere kvinnerepresentanter i fredssamtaler og i forhandlinger

Trine Skei Grande

– Trolig er så mange som én av fem på flukt gravide. Antallet har økt i Syria og nærområdene, både på grunn av manglende prevensjon og økt seksualisert vold. Det trengs støtte til helseklinikker med særlig oppmerksomhet på seksuell og reproduktiv helse, sier Grande.

Før krigen fantes det et bredt spekter av sterke kvinnerettighetsorganisasjoner i Syria. Mange av disse har blitt oppløst på grunn av krigen, men det dannes stadig nye organisasjoner blant flyktningene.

– Både inne i Syria og i nærområdene er disse organisasjonene viktige for operasjonaliseringen av nødhjelp. Det er også viktig å inkludere kvinnerepresentanter i fredssamtaler og i forhandlinger, avslutter Grande.

Følgende forslag ble vedtatt av Stortinget:

  1. Stortinget ber regjeringen fremme sak for Stortinget med tiltak for å bedre oppfølgingen av flyktningkvinner som har vært utsatt for kjønnsbasert vold i hjemlandet eller under flukten til Norge.
  2. Stortinget ber regjeringen sikre at ankomstsentre, transittmottak og ordinære mottak tilrettelegges for begge kjønn, og at det tidlig foretas en kartlegging for å avdekke sårbare kvinner med behov for særlig oppfølging.
  3. Stortinget ber regjeringen gjennomgå regelverk og praksis for å sikre retten til asyl ved kjønnsbasert forfølgelse.
  4. Stortinget ber regjeringen prioritere gjenbosetting av flyktningkvinner som står i fare for å utsettes for vold, misbruk og utnyttelse.
  5. Stortinget ber regjeringen ta initiativ til felles europeiske retningslinjer som sikrer trygghet, sikkerhet og nødvendig hjelp for kvinner på flukt, herunder adskilte toalett, bad og soveavdelinger for kvinner og menn ved både kortvarig og langvarig innkvartering.
  6. Stortinget ber regjeringen gi aktiv støtte til globale retningslinjer for humanitær innsats mot kjønnsbasert vold, særlig «Call to Action on protection from Gender-based Violence in emergencies» (GBV), Inter-Agency Standing Committee (IASC), «GBV Guidelines» og IASC «Gender Marker».
  7. Stortinget ber regjeringen prioritere en økning av støtten til syriske kvinneorganisasjoner, både de som fortsatt befinner seg inne i Syria og de som eksisterer eller dannes blant syriske flyktninger utenfor Syria, og å bidra til å sikre at kvinner inkluderes i fredssamtaler og forhandlinger.
  8. Stortinget ber regjeringen prioritere forebygging av kjønnsbasert vold ved humanitær innsats i Syria og nærområdene, ved krav om tiltak for å ivareta sikkerheten til utsatte grupper, herunder forebygging av seksuell trakassering.
  9. Stortinget ber regjeringen sikre at kvinneperspektivet blir en integrert og prioritert del av den norske bistanden, ved at det stilles krav som ivaretar kvinners rettigheter.
  10. Stortinget ber regjeringen styrke arbeidet med rettighetsinformasjon til dem som får innvilget oppholdstillatelse i regi av aktuelle kvinneorganisasjoner/sivilt samfunn i hele landet i tråd med Likestillingsutvalgets forslag (NOU 2012:15).
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**