Ja til inntekter – nei til kvalitetskutt i tjenestene!

Venstre kjempa i kveld for å skaffe Sandnes inntekter for å unngå kvalitetskutt i tjenestetilbudet ved å innføre eiendomsskatt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Her kan du lese innlegget vår representant Kjell Haavard Thrane Høie hadde i kveldens bystyre.

 

“Venstre ønsker å opprettholde kvalitet i tjenestetilbudet. Sluttrapporten om omstilling og effektivisering 2016-2019 er dyster lesing for oss som har et slikt ønske.

 

Mange av tiltakene er nødvendige fordi det går på omstrukturering i organisasjonen. Akkurat som næringslivet har godt av slike tiltak, har også organisasjonen Sandnes kommune godt av det samme.

 

Venstre synes derimot ikke at barn, unge, eldre og mennesker som er i sårbare situasjoner har godt av tiltak som gjør at de får redusert kvalitet i tjenestene. Kommunenes primæroppgave er nettopp å tilby tjenester til innbyggerne, og at dette tjenestetilbudet holder et lovlig minstekrav.

 

Da er det ikke greit å høre om skoler som kommer til å havne under grensa for hvor mange stillinger de kan ha for å drive i henhold til loven.

Det er heller ikke greit at vi kutter i rammene til Sandnes Læringssenter når vi samtidig har vedtatt å ta i mot flere av dem som skal bruke tilbudet deres. Vedtakene våre henger ikke sammen.

Det er ikke greit at vi kutter så mye at det går ut over tidlig innsats. I skolesystemet betyr det at forebyggende arbeid for å plukke opp dem som sliter med lesing, skriving og regning nå må legges vekk. Altså tidlig innsats i praksis. Konsekvensen av kuttene kan fort bli flere elever som må inn i PPT-systemet og dermed flere elever som får rett på spesialundervisning.

Det er naivt å tro og mene at kvaliteten i skolen og tjenestetilbudet for øvrig ikke blir redusert når det skal kuttes mye som vi skal de nærmeste årene. Rådmannen sa også dette klart og tydelig ved framleggelse av økonomiplanen i fjor.

Hvordan en gjennomsnittlig skole med 327 elever skal kunne klare å kutte om lag én million kroner uten å måtte si opp lærere, kan jeg vanskelig se for meg. Hvordan noen da kan mene at kvaliteten ikke reduseres når antall lærere reduseres, er mer enn hva jeg kan begripe.

 

At noen kan kalle dette for ansvarlig og handlekraftig, er for meg en åpenbar selvmotsigelse og en umulighet.

 

Venstre mener innbyggerne og tjenestetilbudet er viktigere enn avtaler mellom partier.

 

Derfor ønsker Venstre å benytte den muligheten vi har til å skaffe kommunen mer inntekter, slik at vi kan drive tjenestetilbudet på en ansvarlig måte.

Venstre ønsker ikke å kutte i kvaliteten i innbyggerne sitt tjenestetilbud.

Venstre ønsker derfor at rådmannen skal legge fram ei sak hvor det innføres eiendomsskatt fra 01.01.2017.

På denne måten kan vi reversere deler av de drastiske kvalitetskuttene det nå ligger an til.

 

Derfor legger vi fram tekstforslag på vegne av Kristelig folkeparti, Miljøpartiet de Grønne og Venstre:

Bystyret ber rådmannen om ei sak hvor det innføres eiendomsskatt fra 01.01.2017.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**