Tiggerforbud

Pexels

Venstres gruppeleder, Jim Smestad, ønsker å oppheve tiggerforbudet i Sørum

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

I ferien har Sørums ordfører, Marianne Grimstad Hansen, i Rb oppfordret lensmannen til å håndheve tiggerforbudet som kommunestyret vedtok den 28. april 2010 med 30 mot Venstres ene stemme. Politivedtektene ble da gitt en tilføyelse om at innsamlingen av penger på offentlig sted krever tillatelse fra politiet. Endringene er godkjent av politidirektoratet i mars 2011.

Jeg har bare vært folkevalgt i Sørum siden 2015 og innrømmer at jeg ikke var klar over at Sørum har vedtatt et slikt forbud. Det var jeg ikke alene om da det nye kommunestyret ble konstituert. For Venstre var det en klar forutsetning under forhandlingene etter valget i 2015 at et tiggerforbud ikke skulle håndheves i Sørum.

Hva er i hele tatt argumentene for et slikt forbud?

Mange synes det er ubehagelig at det finnes mennesker som viser sårbarhet og ber om hjelp i form av tigging. I debatten om tigging dukker spørsmålet om organiserte bakmenn ofte opp. Etter min oppfatning er det å tilsløre begrunnelsen om det ubehagelige og gjøre den tilsynelatende mer saklig. Det er ikke en rettsstat verdig med forbud ut fra en antagelse. Hvis det er bakmenn og misbrukere, er det i tilfelle de vi må finne og straffe. Tigging er ikke i seg selv kriminelt. Vi kan ikke forby alt som er ubehagelig. Personlig synes jeg det er ekstremt at noen skal måtte søke til politiet om de ønsker å tigge.

Jeg synes det er viktig at vi ivaretar visse gitte friheter i samfunnet. Som sosialliberaler er jeg tilhenger av prinsippet om at din frihet stopper der min starter. Din frihet går ut på å avgjøre om du vil gi penger eller ikke. Det er et hvert menneskes frihet å be om hjelp, selv om det går ut på å sette seg på gaten med en kopp foran seg. Uansett om det er ubehagelig å se på eller ikke.

Folk er nødt til å innse at verden ikke er perfekt, og at det finnes mennesker som sliter selv her i vår egen kommune.

Ordfører i Sørum, Marianne Grimstad Hansen er raus, og jeg regner derfor med at ordføreren vil vurdere å støtte et forslag om å oppheve eller i alle fall ikke håndheve dagens generelle forbud mot tigging. Det er bedre bruk av politiressurser om de kan anvendes til å avdekke bakmenn og misbrukere der det finnes slike.

Gruppeleder for Sørum Venstre

Jim Smestad

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**