DELS 2050 – Den nye kommunen

Geir Cato Kristiansen, Lier Venstre, Foto: Ellen Lysenstøen

Diskusjonen om kommunesammenslåing dreier seg ikke om hva som er bra eller mindre bra i dagens Lier. Det dreier seg heller ikke om sparetiltak eller forskjell på by og land. For Lier Venstre dreier det seg om utvikling, skriver Geir Cato Kristiansen i Lierposten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

DELS 2050

Helt i tråd med Stortingets tilslutning til å gjennomføre en kommunereform, ønsker vi i Lier Venstre å gjøre de riktige grepene for å imøtekomme, legge til rette for, og ikke minst styre utviklingen i vårt område.

Utviklingen frem til i dag kan fortelle oss mye om hvordan morgendagen ser ut, men selvfølgelig vanskelig å anslå eksakt.

DELS 2050 (det er snaut 34 år fram i tid) vil sannsynligvis innebære en kommune med anslagsvis 300.000 innbyggere.

Størsteparten bor i storbyen vår Drammen, men 2050-versjonen av Drammen vil være mer lik dagens Oslo med mange bydeler og tilstøtende byer som Hokksund, Mjøndalen, Lierbyen og Svelvik.

Det er med dette som utgangspunkt at vi i Venstre er positive til å se på nye løsninger.

Må tenke nytt

Løsninger som klarer å håndtere alle disse innbyggerne.

For oss sitter det langt inne å se bort fra fremtidens prognoser, og ikke være nysgjerrige på hvordan vi kan tilrettelegge for et enda bedre samfunn for oss som bor og oppholder seg her.

Ikke bare nå, men i morgen.

Med utgangspunkt i kommunens hovedoppgaver; tjenesteproduksjon, samfunnsutvikling/-utbygging og lokaldemokrati, mener vi det er interessant å se hvordan vi kan bygge en storkommune sammen med nabokommunene våre.

At vi utelukker kommuner østover sier seg selv når vi leser Sanners rapporter og planer om by- og stedsutvikling med bærekraftige byer og sterke distrikter.

Og vi i Lier Venstre er enig med Sanner; vi har potensielt mye å hente på å tenke nytt. Helt nytt!

For hele regionen

Se for dere at innbyggerne i DELS 2050 må ivaretas for fremtiden.

På kommunenivå i vår nye kommune har vi fått ansvar for kollektivtransport, og vi har fortsatt ansvar for arealbruk, næringsutvikling og alle tjenestene.

For å ivareta lokaldemokratiet har vi fortsatt et kommunestyre med 49 representanter, men utvalgene, komiteene og andre løsninger som fungerte godt i 2016 ser kanskje helt annerledes ut?

Flere politikere er sannsynligvis frikjøpt med deltidsstillinger slik at også lokalpolitikken er profesjonalisert der det trengs.

Når folk stemmer på politikere i Lier i dag, er det lite man får gjort med næringsutvikling, kommunikasjon eller helse.

Det tilhører en annen kommune, men påvirker oss i aller høyeste grad.

DELS vil ivareta hele regionens interesser, og politikerne ser regionen som en helhet.

Robust kommune

Allerede i dag har vi store prosjekter som rv23, E18-påkobling, Fjordbyen, nytt sykehus, ny jernbane og Buskerudbyen 2.

Folkens (ikke bare dere under 50 år); vi må tenke framover!

Det er derfor veldig gledelig å se at Fylkesmannen i dag, 28. september, mener at vi må slås sammen for å ivareta samordnet og helhetlig samfunnsutvikling i Drammensområdet.

Det er gledelig å se at Fylkesmannen forstår at dette vil styrke lokaldemokratiet ved at stemmeseddelen påvirker de reelle lokalpolitiske sakene som tross alt foregår utover Liers grenser.

Og det er ikke minst gledelig å se at Fylkesmannen ser DELS som en bærekraftig og økonomisk robust kommune.

Tilslutt vil jeg bare poengtere at innbyggerundersøkelsen i Lier viser at veldig mange har forstått behovet, og ser positivt på kommunesammenslåing.

Synd at så få av oss i kommunestyret deler dette synet.

 

Geir Cato Kristiansen

Kommunestyrerepresentant, Lier Venstre

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**