Nye næringer for kystfolket

pexels.com

Kristiansund Venstre vil satse på bioøkonomi og arbeide for at det realiseres et pilotanlegg for bioraffinering i vår region.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**

Politisk uttalelse fra årsmøtet i Kristiansund Venstre 12. januar 2017

Kristiansundsregionen ligger rett ved kystens E6. Vi har gode havner og kaianlegg, høyt kompetent arbeidskraft og tilgjengelige landarealer. I tillegg er vi eksperter på logistikk til sjøs.

Langs kysten har vi store verdier som vi ikke gjør oss god nok nytte av. I sjøen finner vi bl.a. tang og tare, langs kysten finnes mye skog som ikke tas ut eller kan anvendes på en mer verdiskapende måte. I disse ressursene ligger det potensielt store verdier.

Helhetlig og bærekraftig utnyttelse av disse råvarene vil øke verdiskapingen hos eksisterende bedrifter og skape grunnlag for nye. Det er et viktig mål å stimulere utnyttelse av råvaren nærmest mulig produksjonsstedet og åpner for nye kunnskapsbaserte arbeidsplasser i distriktene.

Oppdrettsnæringen er i kraftig vekst og har ambisjoner om å øke produksjonen kraftig. Proteiner til fiskefor vil bli en knapp faktor. I dag brukes det store mengder soya fra Brasil i fiskeforet. Det er vanskelig å forestille seg at Brasil kan øke produksjonen på en bærekraftig måte. Store arealer med skog må tas ned, skog som gjennom fotosyntesen binder CO2 og produserer oksygen. I tillegg brukes store mengder fossile brensler både i produksjon og transport til Norge.

Det finnes i dag teknologi som kan utvinne både proteiner og høyverdige fettsyrer av tang, tare og trevirke. Tang og tare kan både høstes nennsomt og dyrkes i vårt nærområde. Gjennom prosjektet «Kystskogbruket» jobbes det for at potensialet i skogbruket langs kysten fra Agder til Finnmark skal realiseres.

Kristiansund er plassert midt i smørøyet for kunne spille en viktig rolle i denne bærekraftige næringen. Kristiansund Venstre vil arbeide for at det realiseres et pilotanlegg for bioraffinering i vår region.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**