Framtida er absolutt fornybar

pexels.com

Dagens utvinning og bruk av fossil energi som olje vil øke temperaturen og medføre et klima som ødelegger natur og vilkår for menneskers liv. Verken Norge eller andre oljeproduserende land kan fortsette produksjonen av olje som bidrar til klimautslipp og global temperaturøkning.

Den globale temperaturstigningen må begrenses til 1,5 grader. Venstre mener det må være førende for all norsk politikk. Dette tilsier at betydelige deler av norsk olje og gass må bli liggende. Venstre vil gå i bresjen for en energiomstilling i Norge. Vi må så konsekvent og raskt som mulig fase ut bruken av fossil energi og utvikle fornybare energikilder som vindkraft, solenergi, biogass og biomasse. Venstres mål er å gjøre Norge til en ledende produsent og bruker av fornybar energi, slik at Norge blir et nullutslippssamfunn innen 2050. Vestfold har gode muligheter for økt verdiskaping innenfor solenergi, biogass og biomasse.

Overgangen til et samfunn basert på fornybar energi krever at Norge begrenser videre oljeleting og produksjon. Venstre vil ikke gjennomføre den 24. konsesjonsrunden. Venstre vil gi permanent vern av sårbare områder som Skagerak, Jærkysten, Mørefeltene, Lofoten, Vesterålen, Senja, Jan Mayen og Svalbard.

Videre må det satses betydelig på teknologiske utviklingsprosjekter samt forskning og utvikling innen fornybar energi. Venstre vil øke forskningsinnsatsen og bruke Enova mer aktivt. Kommuner og fylkeskommuner må ha en ledende rolle i det grønne skiftet. Busstransporten i Vestfold er nå basert på biogass. Venstre vil gjøre det enklere å være miljøvennlig energibruker og forbruker. Venstre vil derfor innføre ordninger med skattefradrag for energisparing og gi tilskudd til tiltak som gir energisparing i egen bolig. Som eksempel kan du i dag søke fylkeskommunen om inntil 50.000 i støtte for installering av nye fornybare energikilder som f.eks. solcelleanlegg.

Ved å løfte i flokk kan vi gjøre Vestfold og Norge til et nullutslippssamfunn der grønne valg gir verdiskaping og nye arbeidsplasser.

Kåre Pettersen og Aina Dahl
fylkestingsrepresentanter for Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**