Uttalelse: Reinsdyrpåkjørslene må forhindres!

«Av hensyn til alle berørte parter må alt som kan gjøres nå bli gjort for å forhindre at dyretragedier av det omfanget vi har sett de siste ukene gjentar seg» sier Venstres landsstyre, Foto: iStock

Rundt 110 reinsdyr ble påkjørt av tog og drept på strekninga Kvalfors – Mosjøen i løpet av et par dager i november i år. I én av disse påkjørslene ble 65 dyr drept – en voldsom dyretragedie. De siste fem årene er ca. 3400 dyr drept langs Nordlandsbanen, omtrent halvparten av disse er reinsdyr.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Tiltak mot de mange dyrepåkjørslene på avgrensa strekninger langs Nordlandsbanen har vært tema i flere år. Det er bygd gjerder langs deler av de mest utsatte strekningene, men antallet dyr som blir påkjørt av tog viser at foreløpige tiltak på langt nær er nok. Venstre ber derfor om strakstiltak for å få ulykkestallene ned.

Inntil en permanent løsning i form av gjerder eller andre effektive tiltak er kommet på plass, må saktekjøring settes inn som tiltak i all togtrafikk i kortere perioder mellom Laksfors og Mosjøen. Videre må prosjektet med bygging av viltgjerde langs den utsatte strekninga framskyndes.

Dagens varslingssystem mellom reineiere og Bane NOR fungerer ikke. Effektive kommunikasjonslinjer mellom reineiere og lokførere som gir kort responstid må på plass. Det å senke hastigheten i all togtrafikk i perioder mellom Laksfors og Mosjøen vil være et effektivt strakstiltak som vil kunne forhindre at omfattende dyrepåkjørsler gjentar seg. Konkret dreier det seg om de periodene av året der rein flyttes. Bane NOR må komme reindriftsnæringa i møte med å iverksette tiltak umiddelbart.

For lokførerne som kjører inn i dyrene, for de ansatte og passasjerene som blir vitne til skadene og for jernbanearbeiderne som rydder opp etter ulykkene, er det sterke inntrykk. Reineierne er næringsdrivende som får svekket sitt driftsgrunnlag. I tillegg medfører påkjørslene store følelsesmessige påkjenninger for reineierne. Dyrene lider voldsomt.

Jernbaneverket har uttalt at de ser på de mange dyrepåkjørslene som et problem både for dyrevelferd, næringsaktører og togtrafikken, og at de prioriterer tiltak på strekninger med særlig høyt antall påkjørsler. Dessverre har ikke disse tiltakene hittil hatt ønsket effekt. Av hensyn til alle berørte parter må alt som kan gjøres nå bli gjort for å forhindre at dyretragedier av det omfanget vi har sett de siste ukene gjentar seg.

Uttalelsen ble vedtatt av Venstres landsstyre, 10. desember 2017

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**